SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ekološki pokret ,,OZON“ u potpunosti podržava protest koji 18. marta u Podgorici organizuju Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentska unija, kao i sve iznijete zahtjeve koji su u interesu  ubjedljive većine građana/ki Crne Gore. Preciznije svih koji se nijesu ugradili u neku od sumnjivih privatizacija.

Imajući u vidu da je stanje životne sredine, naročito u oblasti upravljanja otpadom, alarmantno, što nesporno svjedoči činjenica da se otpad transportuje i deponuje bez važeće dokumentacije i u suprotnosti sa Zakonom o upravljanju otpadom, te da na svim neuređenim smetlištima u Crnoj Gori ima prostora da se ispitaju koruptivne i kriminalne radnje, čvrsto vjerujemo da su privatni interesi daleko ispred javnog, te da je isključiva krivica za postojeće stanje na donosiocima odluka i to na najvećem nivou.

Upravo zbog činjenice da se građanima/kama naplaćuju  komunalne usluge a pritom svjesno krši Zakon o upravljanju otpadom, dok Zakon o komunalnim djelatnostima još uvijek nije na snazi, koristimo povod da ukažemo na još jedan račun koji plaćamo a koji je u potpunoj suprotnosti sa javnim interesom. Nije normalno da građani/ke plaćaju da se različite vrste neselektivno prikupljenog otpada, što je u suštini opasni otad,  prebacaju na neuređene i nelegalne deponije čime se ugrožava stanje životne sredine  i zdravlje ljudi.

Da smo u potpunosti u pravu, te da govorimo na osnovu agrumenata i provjerenih podataka objavljujemo dokumentaciju u kojoj se vidi da je za privremene deponije u Nikšiću (Mislov do) i u Beranama (Vasove vode)  istekao ugovoreni rok, da su istekle ekološke saglasnosti date za Elaborate procjene uticaja na životnu sredinu za regionalne centre za upravljanje otpadom u Nikšiću, Beranama i Kotoru, te da su ugovori između opština Nikšić, Kotor i Budva o deponovanju smeća na Mislovom dolu, koje se vrši gotovo svakodnevno, takođe istekli i u suprotnosti sa odlukom o namjeni tog zemljišta samo za potrebe gradskih i prigradskih naselja.

Apelujemo na nadležne institucije da izađu na teren i spriječe ekološki i privredni kriminal, da utvrde ko je odgovoran za propuste i ko se ugradio, a na Vladu da omogući subvencije za poslovanje Javnih komunalnih preduzeća, dok se ne stvore uslovi za pravilno upravljanje otpadom u Crnoj Gori i efikasnu primjenu važećih zakona.

Pozivamo građane/ke Crne Gore da na protest ponesu i račune za komunalne usluge i na taj način pokažu da ne žele da žive u zagađenoj životnoj sredini.

Vrijeme je da se sa riječi pređe na djelo i da svako plaća svoje dugove.

Aleksandar Perović, izvršni direktor

MATERIJAL ZA PREUZIMANJE:

Opština Nikšić:

Dopis JKP Nikšić

Sl List_Odluke

Ugovor o zakupu zemljista_Mislov do

Ugovor sa opstinom Budva

Ugovor sa opstinom Kotor

Ekološka saglasnost_NK

Opština Berane:

Dopis JP Komunalno Berane

Rjesenje o lokaciji

Ugovor o zakupu zemljista

Ekoloska saglasnost_BA

Optšina Kotor:

Ekoloska saglasnost_KO

Dopisi Ministarstva održivog razova i turizma:

Dopis MORT

Dopis od Pomoćnika ministra u kom se pominje da i opština Cetinje dovozi dio komunalnog otpada na neuređeno odlaglište Mislov do,

Dopis_Sektor za građevinarstvo

Potvrda od Ministarstva održivog razvoja i turizma (Sektor za građevinarstvo) da nosioci projekata nijesu u propisanom predali zahtjeve za građevinske dozvole, što je potvrda da su ekološke saglasnosti nevažeće i čime su se stekli uslovi za nove procedure procjene uticaja na životnu sredinu uz učešće zainteresovane javnosti.

Advertisements

7 thoughts on “SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 1. Pozdravljam ekolosku grupu „OZON“. Nisam stigla sad da otvorim prilozenu dokumentaciju ali se slazem da otpad (kojeg neminovno ima sve vise) jeste veliki problem (za nekog, verovatno i velika zarada) na koji se treba skretati paznja do pronalazenja i sprovodjenja pravog resenja.

  • Hvala na komentaru i svakako imamo sistemski problem.
   Postoji izreka koja kaže ,,Što je za nekog smeće, za drugog je novac“ i mi tu upravo vidimo šansu za nova radna zelena mjesta, reziklažu i sl.

   Nikako, kao što je sada slučaj da se u suprotnostima sa zakonom bogate pojedinci na uštrb javnog interesa, a da se koruptivni i kriminalni elementi tolerišu.

   Zakoni su jasni i treba ih primjeniti, jednako prema svima bez obzira da li su neogovorni pojedinci ili lokalne uprave ili neko treći.

   Srdacan pozdrav za Vas,

   OZON tim

 2. Povratni ping: Saopstenje za javnost.Ozon,Niksic | DOKLE?!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s