ARHUS CENTAR NIKŠIĆ DOBIO JOŠ JEDNU VAŽNU JAVNU ULOGU

Ekološki pokret ,,OZON“ će ubuduće, preko svoje organizacione jedinice Arhus Centra Nikšić, biti aktivno uključen u javne procedure Procjene uticaja na životnu sredinu i Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za projekte koji se budu realizovali u sjevernom regionu Crne Gore.

Naime, u dogovoru sa Agencijom za zaštitu životne sredine, kao nadležnom institucijiom, zainteresovana javnost će ubuduće moći da izvrši uvid u predmetnu dokumentaciju i u prostorijama Arhus Centra Nikšić, čime se značajno povećava transparentnost javnih procedura i postavlja visok standard u ovom segmentu poslovanja nadležnih institucija, što će nadamo se biti inspirativno i za druge važne oblasti u našem društvu.

Ovaj primjer dobre prakse biće svakako značajan i na putu ka EU, jer imajuću u vidu važnost i kompleksnost procesa pregovora, potpuno smo sigurni da će ova međunarodna zajednica kojoj kao društvo težimo sa odobravanjem prihvatiti to što je jednoj nevladinoj organizaciji povjerena javna i veoma važna uloga, čime se suštinski poštuju preporuke EK vezane za unapređenje sardanje nadležnih institucija i organizacija civilnog društva.

Ekološki pokret ,,OZON“ će pokušati u budućem periodu da iskoristi sve svoje resurse i potencijale da poveća kvalitet javnog dijaloga i omasovi učešće u javnim procedurama, jer je to po nama suštinski mehanizam zaštite javnog interesa i nešto što smanjuje prostor za manipulaciju javnosti ili druge neprimjerene radnje, poput npr. korupcije  ili zloupotrebe službenog položaja.

Prvi predmet ,,Procjena uticaja na životnu sredinu izgradnje vjetroelektrane Krnovo“

Kako će uticati na životnu sredinu?

Prvi projekat čiji će predmetni elaborat biti dostupan zainteresovanoj javnosti u Arhus Centru Nikšić, jeste izgradnja vjetroelektrane na Krnovu, koje pripada opštinama Nikšić i Šavnik.

Ovaj projekat je značajan iz više razloga, a sama tema bi trebala da bude veoma inspirativna za razvijanje javnog dijaloga, naročito oko pitanja uticaja projekta na ornitofaunu, ali i na lokalno stanovništvo i infrastrukturu.

Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu izgradnje vjetroelektrane Krnovo sa pratećom dokumentacijom dostupan je zainteresovanoj javnosti u Arhus Centru Nikšić, ulica Serdara Jola Piletića 1 (Nova zgrada Miljanić) radnim danima od 2-og do 5-og marta, u terminu od 9 do 12 časova.

Rok za javni uvid i dostavljanje primjedbi i mišljenja u pisanoj formi, na adresu Agencije za zaštitu životne sredine je 05.03.2012.godine.

Javna rasprava o predmetnom elaboratu održaće se u zgradi Skupštine opštine Nikšić, sala broj 1, dana 6.03.2012. godine, sa početkom u 10 časova.

Advertisements

One thought on “ARHUS CENTAR NIKŠIĆ DOBIO JOŠ JEDNU VAŽNU JAVNU ULOGU

  1. Aco čestitam Tebi i NVO“OZON“ na značajnom priznanju,koje je ovoga puta došlo direktno iz Vlade te je to i ujedno najveći dokaz da nevladine organizacije nijesu protivvladine organizacije!
    Dijelim ovu radosnu vijest sa vama i žeim Vam sve najbolje u životu i radu,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s