SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

2. FEBRUAR MEĐUNARODNI DAN VLAŽNIH STANIŠTA

VALORIZUJMO ULCINJSKU SOLANU NA ODRŽIV NAČIN

Ekološki pokret ,,OZON” povodom 2. februara, Svjetskog dana vlažnih staništa, koji se ove godine obilježava pod sloganom ,,Turizam u vlažnim područjima – fantastično iskustvo poziva Vladu Crne Gore da u skladu sa ustavnim opredjeljenjem ekološke države, donese realnu strategiju za valorizaciju prirodnih resursa koji imaju poseban značaj kako bi konačno i lokalne zajednice imale benefite od onoga čime raspolažu.

Obzirom da već duži period postoji očigledna namjera da se građanske inicijative, naročito one koje pokreću nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, u javnosti prikažu kao kočnica za razvoj i hajke na potencijalne investitore, smatramo da je upravo na ovaj važni međunarodni datum neophodno ukazati i na mogućnosti za valorizaciju prirodnih resursa koji nijesu sagledani niti iskorišćeni na kvalitetan način.

Kako bi dokazali javnosti da ekološke nevladine organizacije nijesu za konzervaciju prirodnih resursa, već upravo suprotno da itekako razumijemo potrebu njihovog održivog i pravilnog korišćenja, predlažemo da se u budućem periodu ovaj važan datum zvanično i u organizaciji resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, obilježava i na ulcinjskoj Solani, koja ispunjava uslove da bude Ramsarska močvara od međunarodnog značaja, čime će vjerujemo biti podstaknut i razvoj lokalne zajednice, ali i poslata poruka međunarodnoj javnosti da Vlada Crne Gore nema namjeru odustati od ideje ekološke države u korist elitnog turizma.

Ubijeđeni smo ukoliko se iskoristi kreativnost i znanje kojim raspolažu stanovnici opštine Ulcinj, a uz podršku relevantnih državnih institucija, naročito u sprečavanju izraženog krivolova, da bi se ulcinjska Solana dugoročno gledano mogla mnogo bolje valorizovati kroz ekoturizam nego što bi bio slučaj da se na ovom vlažnom staništu od međunarodnog značaja izgradi hotelski kompleks.Naravno posmatrajući sa aspekta javnog a ne privatnog interesa.

Da bi približili javnosti potencijalne benefite i potvrdili da ne pričamo bez utemeljenja, podsjetićemo da su istraživanja u EU pokazala da ekoturisti u prosjeku dnevno troše 100 € (stotinu evra) i to po pravilu na domaće proizvode.  Koliko koristi imamo od VIP turista koji dolaze svojim jahtama nemamo validne podatke, pa nećemo upoređivati kako ne bismo napravili grešku.

Nadamo se da će Vlada Crne Gore u budućem periodu na suštinski način raditi na održivom razvoju i pravilnoj valorizaciji prirodnih bogatstava i da ćemo kao društvo prepoznati šansu koju imamo ukoliko postanemo stvarna a ne virtuelna ekološka destinacija kao što je na žalost, sada slučaj.

Ekološki pokret ,,OZON”

MATERIJAL ZA PREUZIMANJE:

Press clipping

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s