SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Predmet: Bespravna sječa i nelagalna prodaja šume

APEL MINISTRU MILOŠEVIĆU – NAPRAVITE PROMJENE ILI PODNESITE OSTAVKU

Prizor sa nikšićkih ulica

Ekološki pokret ,,OZON“ apeluje na Ministra poljoprivrede i ruralnog razvoj, g-dina Tarzana Miloševića, da u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima sprovede istragu kako je moguće da se ogromna količina bespravno i nenamjenski posječene šume nesmetano i nelegalno transportuje i prodaje na javnim površinima u gotovo svim opštinama u Crnoj Gori, a naročito u Nikšiću, i kako to prolazi bez reagovanja resorne – šumarske inspekcije koja bi trebala da spriječi da posječena stabla dođu na sivo tržište.

Obzirom da po pravilu u ovo doba godine, problem nelegalne prodaje jelki i badnjaka naročito biva izražen, što za posledicu ima pustošenje i određenih lokaliteta u državnom vlasništvu, koji su itekako dobro poznati svim dugogodišnjim funkcionerima iz ovog resora, koji i imaju veliku odgovornost za neodrživo upravljanje šumskih fondom, ubjeđeni smo da je neophodno procesuirati sve one koji nemaju kapacitet  ili svjesno odbijaju da rade posao koji im je povjeren a to je zaštita javnog a ne privatnog ili ličnog interesa.

Ukoliko se žele realizovati planovi, koji su pompezno najavljeni na II Šumarskom forumu, onda treba za taj posao imenovati ljude koji imaju dovoljno profesionalnosti da rade ono što je veoma jednostavno – da primjene važeće zakone.

Detalj sa terena

Za nas je neprihvatljivo da u godini kada se u svijetu  obilježava Međunarodna godina šuma a kod nas 20 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, i kada se u javnosti govori o pojmovima kao npr. poglavle 27 ili NATURA 2000,  da se na oba oka žmuri pred organizovanim kriminalom, jer cijeli proces od nenamjenske sječe do nelegalne prodaje na javnim površinama, gdje ima prostora da se ispitaju i koruptivni elementi, to svakako jeste.

Uvaženi Ministre imate jasnu situaciju i više nego očigledno rješenje.

Na Vama je da donosete odluku da li ćete dozvoliti da isti ljudi čija je odgovornost današnje stanje i dalje budu prepreka za efikasnu primjenu zakona.

Mi Vas molimo da zaštite šumu a procesuirate odgovorne, jer je očigledno da je do danas bilo suprotno.

Aleksandar Perović, izvršni direktor

Materijal za preuzimanje:

Press clipping

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s