SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Predmet:  Odluka o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću za 2011

 NOVI GLUMCI STARI SCENARIO

Ekološki pokret ,,OZON“ poziva Skupštinu Crne Gore i Vladu Crne Gore da od Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću zahtjeva da poništi Odluku i na taj način pokažu da su opredjeljeni za suštinsku saradnju sa civilnim društvom, konkretno sa nevladinim organizacijama, što je bila i jedna od preporuka EU.

Pošto je više nego očigledno da je Odluka usvojena značajno kasnije nego što je bilo najavljeno u Javnom pozivu (45 dana) , da značajan broj finansijski podržanih projekata nema dovoljan iznos (60%) za kvalitetnu realizaciju, te da svi projekti koji imaju veći dio sredstava obezbjeđenih iz EU fondova nijesu podržani, čime su se stekli uslovi da se preispita i na koji način su članovi/ce Komisije odlučivali o prioritetima i da li su oni bili javni ili privatni, izražavamo razočarenje načinom na koji se pokušavaju poništiti svi postignuti pozitivni pomaci u dijelu komunikacije i saradnje Parlamenta, Vlade,  nadležnih institucija na državnom i lokalnom nivou sa nevladinim udruženjima i medijima koji imaju kapaciteta da na visoko profesionalan način i u kontinuitetu pokušavaju ukazati na propuste i štititi javni interes.

Naročito smo razočarani nespornom činjenicom da su, nakon prošlogodišnje raspodjele koja je kod velikog broja NVO izazvala negodovanje radom Komisije, što je prouzrokovalo i da dođe do promjena u tom mješovitom tijelu, te pompeznih najava da će ovogodišnja raspodjela biti urađena na profesionalan način uz uvažavanje prioriteta cijelog društva a ne pojedinaca, opet izigrana očekivanja velikog broja nevladinih organizacija koje imaju sjedište van Podgorice da će kvalitet projektne ideje i referentnost aplikanata biti najvrijedniji argumenti prilikom izbora.

Da ne bi bilo dileme, da je naše reagovanje proisteklo zbog toga što naš projekat ,,Škola Urbane Ekologije 2011-2012“ koga smo kandidovali u dijelu Vaninstitucionalno obrazovanje, nije finansijski podržan, jer ne sumnjamo da će njegov kvalitet i potreba za realizacijom biti dovoljni razlozi da ga podrže drugi donatori, javno obećavamo da nećemo aplicirati za sredstva ukoliko ovogodišnja Odluka bude poništena i Javni poziv ponovljen.

Vjerujemo da to što će jedna organizacija koja ima sve potrebne preduslove da aplicira i realizuje projekat na planirani način, biti manje na listi za razmatranje, makar malo olakšati reizbor Komisije o projektima od javnog značaja. A možda i reizbor samih članova/ca Komisije?

Nadamo se da će Skupština i Vlada prepoznati ko radi na tome da građanima Crne Gore budu bolji uslovi za život.

Aleksandar Perović, izvršni direktor

Advertisements

2 thoughts on “SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 1. Pozdrav OZONU i podrška da se poništi Odluka o raspodjeli sredstava po Konkursu za raspodjelu sredstava od dijela prihoda igara na sreću

  Nismo konkurisali ni ove ni proslih nekoliko godina jer necemo da budemo dio te lakrdije!!! Uloga predstavnika NVO u ovoj Komisiji je za svaku kritiku!!!! A puna su „nam“ usta demokratije,vladavina prava, preporuka EU, borbe protiv korupcije i konflikta interesa!!!!!!

  Eko Centar DELFIN
  Kotor

  • Hvala na iznijetom mišljenju Ljiljo,
   slažemo se oko uloge predstavnika/ca NVO u Komisiji ali ne treba zaboraviti ni druge članove/ce koji su predstavnici/e različitih institucija.

   Ono što najviše brine jeste što je izvjesno da određene organizacije imaju ,,svoje“ donatore, kako domaće tako i strane, i što se na taj način opstruiše razvoj civilnog društva.

   Kome to odgovara jasno je. A to građani svakako nijesu. A ni NVO.

   Pozdrav

   Aleksandar Perovic,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s