SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ekološki pokret ,,OZON“ izražava nezadovoljstvo načinom na koji je juče u Skupštini Crne Gore vođena rasprava o predlogu ažuriranog Zakona o upravljanju otpadom, gdje je ubjedljiva većina donosioca odluka na najvišem nivou pokazala potpunu nezainteresovanost da se suštinski unaprijedi stanje u ovoj oblasti od životnog značaja.

Naročito nas uznemirava način na koji se pokušavaju dobiti sitni politički poeni na račun postojećih problema sa kojima su suočeni građani svih opština Crne Gore, pa samim tim i poslanici/ce, ako znamo da niko od njih nije našao za shodno da javno podrži građanske inicijative koje su tokom 2011. godine vođene u Beranselu, Grblju, Nikšiću, a koje su imale za cilj borbu za poštovanje Ustavom i setom zakona garantovanih prava na zdravu životnu sredinu.

Neprihvatljivo je da se briga za zdravlje građana i kvalitet životne sredine, čiji interes bi trebao biti prioritet njihovim legitimnim predstavnicima/cama u Skupštini Crne Gore, svodi na par populističkih govora, koji svakako nijesu odraz poznavanja materije ili stanja na terenu, dok se interesima privatnih firmi koje su i najveći zagađivači posvećuje neuporedivo veći prostor i primjetno ulažu veći napori da se unaprijedi stanje.

Poražavajuće je da se 20 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom ponovo čuju međusobne optužbe vršioca vlasti sa državnog i lokalnih nivoa, za činjenicu da imamo opasan otpad, kao posledicu neselektivnog odlaganja, u gotovo svakom kontejneru ali svakom vodotoku u Crnoj Gori.

Posebno brine nesporna činjenica da nadležni organi ne pokazuju volju da procesuiraju prekršioce ovog zakona, niti da pokrenu odgovarajuće postupke protiv onih pojedinaca koji su odgovorni za različite nepravilnosti koje su identifikovane u dijelu izrade pratećih dokumenata potrebnih za uspješnu primjenu Zakona o upravljanju otpadom.

Pitamo javno dokle će se tolerisati kršenje zakona na deponiji opasnog otpada na Vasovim vodama, gdje se gotovo svakodnevno odlažu razne vrste otpada uprkos činjenici da je dokazano niz nepravilnosti u dijelu izrade projektne dokumentacije? Dokle će se dopuštati da se na deponiji opasnog otpada u Mislovom dolu odlaže otpad iz opština Cetinje, Kotor i Budva i na taj način pravi nelojalna konkurencija jedinoj donekle uređenoj deponiji Livade u Podgorici? Dokle će oni koji gotovo svakodnevno nesmetano odlažu otpad u vodotoke prolaziti nekažnjeno? Dokle će gotovo svakodnevno nicati divlje deponije i na onim mjestima koja su bila očišćena i na taj način zloupotrebljavati novac poreskih obveznika i donatora?

Pitamo kome je u interesu da se dopušta da nadležni inspekcijski organi na lokalnom nivou uporno ne rade svoj posao, i zašto se ta nadležnost ne podigne na veći, državni nivo, jer je više nego izvjesno da je upravo to jedan od glavnih problema zbog kojih Zakon o upravljanju otpadom biva konstantno opstruisan?

Imajući u vidu važnost poglavlja 27 za proces pregovora sa EU, ubjeđeni smo da će izazovi sa kojima ćemo se kao društvo susresti u dijelu primjene Zakona o upravljanju otpadom biti veoma zahtjevni i ukoliko u najskorijem roku nadležne institucije ne pokažu volju da se dijametralno promjeni dosadašnja praksa, posledice sa kojima ćemo neizbježno biti suočeni biće pokazatelj da privatni interes na ovim prostorima ima primat nad javnim.

Pozivamo Vladu Crne Gore da pokaže odlučnost u sprovođenju novog Zakona o upravljanju otpadom uz efikasnu i neselektivnu primjenu kaznenih mjera, jer jedino na taj način je moguće unaprijediti postojeće neodrživo stanje, koje sem ekoloških ima isto tako nesagledive i ekonomske posledice, što se u vremenu globalne krize ne smije tolerisati.

Nadamo se da će naš apel usloviti da i poslanici/ce pronađu u sebi motiv da obiđu neku od brojnih deponija opasnog otpada, kao što su npr. beranske Vasove vode, nikšićke Halda ili Mislov do, i svojim očima vide ono o čemu raspravljaju u Skupštini Crne Gore.

Ukoliko im trebaju tumači koji će im objasniti zašto su gotovo sve postojeća neuređena odlagališta na kojima se (ne)planski deponuje otpad iz crnogorskih opština ustvari deponije opasnog otpada a ne komunalnog kako se to pokušava plasirati u javnosti, rado ćemo ih obezbjediti i to iz redova stručne i laičke javnosti.

Poziv je javan i otvoren. Jer mi smo tu zbog javnog interesa, što bi trebalo da nas povezuje sa donosiocima odluka iz Skupštine Crne Gore.

 Aleksandar Perović, izvršni direktor

Web clipping:

http://www.vijesti.me/vijesti/briga-poslanika-zdravlje-svedena-populisticke-govore-clanak-51561

Press clipping:

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s