Pet godina rada Ekološkog pokreta ,,OZON“

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Pet godina sa Vama

Ekološki pokret ,,OZON” povodom obilježavanja 5 godina svog rada i 20 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom realizovaće istraživanje koje će pokazati kakvi su stavovi javnosti o tome koliko smo suštinski ostvarili to ustavno opredjeljenje, koliku odgovrnost snose donosioci odluka, nadležne institucije, a koliko sami građani.

Istraživanje koje će biti realizovano u periodu od 16.septembra do 16. oktobra, obuhvatiće glavni grad, prijestonicu i sve opštine, radiće se po EU standardima na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Rezultati će nakon sumiranja i analize biti predstavljeni javnosti.

Naša želja je da na ovaj način pošaljemo jasnu poruku donosiocioma odluka i izvršnoj vlasti da građani/ke Crne Gore žele da žive u državi koja će svoju budućnost temeljiti na principima održivog razvoja, uz uvažavanje javnog i interesa budućih generacija, poštovanju i efikasnoj primjeni važećih zakona, te održivim strateškim dokumentima, koji se neće ažurirati svake godine, već će biti utemeljeni na osnovu realnih parametara.

Nadamo se da će istraživanje pokazati da su građani/ke Crne Gore svjesni činjenice da je priča o ekološkoj državi do sada u najvećoj mjeri bila iluzija u kojoj su se javnosti i stranim turistima prikazivali samo prirodni potencijali kojima smo bili veoma bogati, dok su se suštinske stvari kao industrijsko zagađivanje, nepravilno upravljanje otpadom, problemi otpadnih gradskih i industrijskih voda, devastiranje prostora, nelegalna sječa, bespravna gradnja, krivolov, neefikasne institucije, nepostojanje kvalitetnih kadrova i dr., držale ,,pod tepihom”.

Obzirom da u 21. vijeku nije realno očekivati da zainteresovana javnost bude ,,neobavještena” ili da inostrani turisti koji posjete Crnu Goru neće prenijeti svoja negativna iskustva, nadamo se da će vrijeme pred nama pokazati da su i donosioci odluka shvatili da je potrebno drastično promijeniti dosadašnju praksu koja nas, na žalost, 20 godina od usvajanja deklaracije na Žabljaku nije pomjerila daleko od početka.

Kako ćemo naš skromni jubilej obilježiti radno, pozivamo i nadležne institucije da učine isto, pa da umjesto medijskih nastupa punih nerealnih obećanja i samopromovisanja, skupih konferencija u ekskluzivnim prostorima i sa vječitim akterima, 20 godina od proglašenja ekološke države bude prekretnica ka efikasnoj primjeni važećih zakona, neselektivnom kažnjavanju prekršioca, odlučnosti u namjeri da ispunimo očekivanja EU, i omogućavanju građanima/kama da na suštinski način učestvuju u donošenju odluka kada je ova oblast u pitanju.

Ekološki pokret ,,OZON” osnovali su 16.septembra 2006. godine, na Međunarodni dan ozonskog omotača,  zabrinuti građani Nikšića sa ciljem da doprinesu ubrzavanju rješavanja problema aerozagađenja prouzrokovanim radom Željezare AD, bez adekvatne opreme, što na žalost, ni nakon uloženog ogromnog rada i pokazanog razumijevanja,  do danas nijesmo uspjeli uraditi.

Ipak, ono čim možemo biti zadovoljni jeste da je Ekološki pokret ,,OZON” postao jedno od najprepoznatljivijih nevladinih udruženja koje okuplja stručne mlade ljude, djeluje na nacionalnom nivou i svoje programe bazira na principima Arhuske konvencije, uz pružanje besplatnih usluga građanima/kama Crne Gore i učešće u javnim procedurama i raspravama, štiteći tako javni interes.

Ekološki pokret ,,OZON” poziva sve zainteresovane građane/ke da se uključe u naš rad i podrže aktivnosti koje sprovodimo.

Naša vrata su uvijek otvorena za sve koji žele da utiču da Crna Gora zaista postane država bazirana na principima održivog razvoja.

Ekološki pokret ,,OZON”

Istraživanje se realizuje u okviru projekta ,,Evropsko Partnerstvo za Lokalne Zelene Agende“ koji realizuju Milieukontakt International, Holandija, KOCKA, Makedonija, EDEN, Albanija i OZON, Crna Gora.

Projekat je finansijski podžan od EU kroz IPA 2008 – Civil Society Facility. 

Stavovi iznijeti u Saopštenju za javnost predstavljaju isključivu odgovornost Ekološkog pokreta ,,OZON“ i ne odražavaju zvanično mišljenje EU niti drugih partnera u projektu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s