Pregled ljetnjih aktivnosti E.P. OZON

I Stručno usavršavanje

Predstavnici/e Ekološkog pokreta ,,OZON“ u toku ljetnjih mjeseci učestvovali su na više dešavanja u zemlji, regionu i inostranstvu, čime se uticalo na jačanje kapaciteta organizacije i stučno usavršavanje zaposlenih.

Anđelija Kovačević, na IV Sastanku potpisnica Arhuske konvencije u Moldaviji

Anđelija Kovačević, rukovodilac Sektora za regionalnu i međunarodnu saradnju prisutvovala je na četvrtom Sastanku strana ugovornica Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (Arhuska konvencija) održanoj u Kišinjevu, Moldavija, u periodu 28. 06. – 01. 07. 2011. godine. E.P. ,,OZON” je jedina organizacija civilnog društva iz Crne Gore koja je imala predstavnicu na ovom važnom dešavanju.

Biljana Kecojević, asistentkinja na projektima uspješno je završila UNESCO Regional Summer School 2011, koja se realizovala u Fojnici (BIH) od 23.08-03.09.2011. godine na temu ,,RENEWABLE ENERGY AND ENERGY EFFICIENCY GOVERNANCE”, a čiji je domaćin bio Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu.

Detalj sa UNESCO ljetnje škole

Vanja Dupanović, polaznica Škole ekološkog aktivizma 2011, učestvovala je na   Internacionalnoj konferenciji mladih  “European Values for the Future of Southeastern European countries” koja je od 01-05. septembra održana u Kruševu, Makedonija, u organizaciji Youth Aliance -Krusevo.

Polaznici X generacije Škole demokratskog rukovođenja sa organizatorima, predavačima i Leopoldom Maurerom, šefom Delegacije EU u Crnoj Gori

Aleksandar Perović, izvršni direktor uspješno je završio program Škola demokratskog rukovođenja – X generacija, koji realizuje Inicijativa mladih za ljudska prava uz podršku Savjeta Evrope, OEBS misije u Crnoj Gori, Rokfeler Brothers Fund i Skupštine Crne Gore. Diplome je 2. septembra u Podgorici, uručio Nj. E. Leopold Maurer, šef delegacije EU u Crnoj Gori.

II Novi projekti

Ekološki pokret ,,OZON“ je sa predlogom projekta ,,Ja Volim Moj Nikšić, A Ti?“ aplicirao na Konkursu kojeg je raspisala pivara ,,Trebjesa“ AD.

Urađen je Elaborat o osnivanju Arhus centra Nikšić, kao posebne unutrašnje organizacione jedinice. Elaborat će biti kvalitetna osnova za pronalaženje finansijske podrške za realizaciju ovog plana. Predloženo je i vizuelno rješenje.

Sa OEBS misijom u Crnoj Gori dogovoreno da se i u 2012. godini zajedno realizuje program Škola Ekološkog Aktivizma. Razmatrani su predlozi za unapređenje koncepta i uvođenje novih aktivnosti čime bi se unaprijedio ovaj program.

III Učešće u javnim raspravama

Kao doprinos Javnoj raspravi za I nacionalni izvještaj o implementaciji Arhuske konvencije u Crnoj Gori Ministarstvu održivog razvoja i turzma poslati primjeri kršenja ovog međunarodnog ugovora, kroz izvode iz Studije slučaja Vasova voda.

Komentari  na Nacrt Informacije o stanju životne sredine za teritoriju opštine Nikšić za 2010. godinu poslati Službi za zaštitu životne sredine opštine Nikšić.

IV Zahtjevi za pristup informacijama

Ekološki pokret ,,OZON“ je poslao Zahtjeve za pristup informacijama na sledeće adrese:

–         Služba predsjednika opštine Berane (Tražili smo kopiju Rješenja ili Odluke po kom se otpad odlaže na lokaciji Vasova voda),

–         Javno preduzeće ,,Komunalno“ Berane (Tražili smo kopiju Rješenja ili Odluke po kom J.P. ,,Komunalno“ otpad odlaže na lokaciji Vasova voda),

–         Ministarstvo održivog razvoja i turizma, g-dinu Siniši Stankoviću, pomoćniku Ministra za upravljanje otpadom i komunalni razvoj (Tražili e-verziju Studije o potrebi revizije Master plana za upravljanje otpadom u Crnoj Gori),

–         Služba menadžera opštine Nikšić (Tražili smo informacije o implementaciji Lokalnog ekološkog akcionog plana i radu Tima za implementaciju LEAP-a).

V Saradnja sa građanima

Ekološki pokret ,,OZON” je i tokom ljetnjeg perioda imao intezivnu komunikaciju sa građanima.

Željezara (arhivski snimak) - foto L.Zeković

Primili smo veliki broj poziva i poruka u vezi sa aerozagađenjem prouzrokvanim radom Željezare AD Nikšić, zbog čega smo Saopštenjem za javnost pozvali Vladu i resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma da obavijeste javnost kakvi su planovi za rješavanje ovog problema.

Nastavljena je komunikacija i saradnja sa MZ Beranselo u cilju zaustavljanja kršenja Ustava i seta zakona na lokaciji Vasova voda.

Imali smo razgovore sa mještanima Vojnika zbog višegodišnje izražene neplanske i bespravne sječe na području ove planine.

VII Posjete organizaciji

Ekološki pokret ,,OZON“ je 5. jula, posjetila je g-đa Suzan Arslan iz Evropske Komisije, DG ELARG-D3 koja  je sa g-đicom Anđelijom Kovačević,nacionalnom koordinatorkom, razgovarala o projektu Evropsko Partnerstvo za Lokalne Zelene Agende, kojeg je finansijski podržala EU kroz IPA 2008, program Civil Society Facility – Podrška partnerskim akcijama.

Aleksandar i Igor ispred promo banera projekta

Koordinator projekta Evropsko Partnerstvo za Lokalne Zelene Agende, g-din Igor Slakovski, predstavnik Milieukontakt International, boravio je u Nikšiću 29-30.avgusta. Tom prilikom zajedno sa našim projektnim timom urađena je analiza dosadašnjih rezultata i isplanirane preostale aktivnosti. Takođe, razgovarano je o mogućnostima za nastavak projekta.

VIII Inspekcijska kontrola

Područna jedinica Nikšić, Poreske uprave, filijala za inspekcijski nadzor izvršila je uvid u dokumentaciju za 2010. godinu, po našem zahtjevu zbog poreskog oslobađanja stečenog po Zakonu o porezu na dobit, na što Ozon kao neprofitno nevladino udruženje ima pravnu osnovu. Zahtjev je prihvaćen kao opravdan. Zapisnik koji je sačinila poreska inspektorka I g-đa Branka Božović,  dostupan je na strani Izvještaji.

IX Servisiranje opreme

Tokom mjeseca avgusta, kada je Ozonova kancelarija bila na kolektivnom godišnjem odmoru, urađen je i redovni servis kompjuterske opreme. Servis je uradila firma ,,EMENDI” d.o.o Nikšić.

X Redizajn internet prezentacije

Urađena je nova verzija zvanične internet prezentacije Ekološkog pokreta ,,OZON“, koja bi trebala da maksimalno poveća transparentnost rada i omogući zainteresovanima da se informišu o svim aktivnostima naše organizacije.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s