SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nikšić, 31.08.2011. godine

R.b. 71-11

DOKLE?

Ekološki pokret ,,OZON“ poziva Vladu Crne Gore da obavijesti građane Nikšića dokle će da budu žrtve zagađenja prouzrokovanim radom Željezare bez adekvatne zaštitne opreme koja bi trebala da ublaži negativna dejstva na ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Kako smo u prethodnih mjesec dana, dobili veliki broj poziva i poruka od strane građana, koji su iskazivali svoju zabrinutost zbog ponovnog očiglednog aerozagađenja i ogorčenost zbog činjenice da dugo najavljivana nova oprema koja uključuje i sistem za prečiščavanje otpadnih gasova ne vrši namjenu, smatramo svojom obavezom pozvati Vladu i resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma da informišu građane Nikšića kakvi su planovi po ovom pitanju, obzirom da je više nego izvjesno da bez ispunjavanja evropskih standarda iz oblasti zaštite životne sredine fabrika nema budućnosti na tržištu.

Imajuću u vidu i interese zaposlenih i njihovih porodica, za koje su građani Crne Gore i ekološke nevladine organizacije uvijek pokazivali izuzetno razumijevanje, smatramo da je sadašnje stanje naročito negativno po njih.

Ono što takođe želimo podsjetiti javnost jeste da Komisija koju je oformila Agencija za zaštitu životne sredine, a u kojoj je učestvovao i predstavnik E.P. ,,OZON“, nije prihvatila Elaborat procjene uticaja nove opreme na životnu sredinu, bez koga, po Zakonu o procjeni uticaja na životnu sredinu, proizvodnja nije mogla biti ponovo pokrenuta, bez obzira na to što se sada odvija na staroj elektrolučnoj peći, jer i ona trebala biti povezana u novi sistem za otprašivanje štetnih gasova.

Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine zalažu se za striktnu primjenu zakonske regulative, jer se jedino na taj način štiti javni interes i osigurava da se  ne ponavlja već previše puta viđeni scenario prolongiranja konkretnih mjera i kupovanja vremena, a zaposlenima daje signal da će budućnost vezati za fabriku koja ima viziju i razvojni plan i koja će biti konkurentna na slobodnom tržištu.

U suprotnom, treba imati u vidu da, sem rasta privatnog kapitala, ovakvim načinom rada fabrike jedino je siguran rast broja oboljelih od teških bolesti. A to svakako nije javni interes.

Kako se Ekološki pokret ,,OZON“ od početka svog rada zalaže da se u nikšićkoj Željezari stvore adekvatni uslovi za rad i proizvodnju uz uvažavanje standarda zaštite životne sredine i zaštite na radu, što smo uvijek isticali u svim javnim nastupima, te da smo kao i naše kolege i sugrađani uvijek imali u vidu interese zaposlenih i njihovih porodica, nadamo se da će iz Vlade ovaj put ponuditi plan koji će biti održiv i koji će kao rezultat imati jedan ekološki problem manje za sve građane Nikšića, a za mlade ljude, koji žele ostati u rodnom gradu, jednu opciju više za posao.

 Ekološki pokret ,,OZON“

Pres kliping:

  


Web kliping:

Javni servis.me

http://javniservis.me/2011/08/31/saopstenje-za-javnost-%E2%80%93-ekoloski-pokret-%E2%80%9Cozon%E2%80%9D/

CafedelMontenegro

http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=22&news=195025

Advertisements

2 thoughts on “SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 1. Zaista smatram da bi trebalo preduzeti odlučnu akciju na sprečavanju zločina koji Željezara(razni tajkuni i kriminalci) opet vrše nad građanima!!! Šta sad treba, da čekamo opet 10 godina da se nešto preduzme?! Treba izričito tražiti da se koriste sistemi za otprašivanje, ili da se obustavi proizvodnja! Siguran sam da bi tada zavukli ruku u svoj duboki džep i uložili neki dinar za spas generacija koje se podižu u njihovom otrovnom oblaku!!! Adresa na koju se treba obratiti nije željezara, nego Vlada, koja očigledno zatvara oči, štiteći nečiji sebični interes , a na štetu onih koji je plaćaju. Mislim da jedino protesti mogu pomoći, a Vi ste jedini koji ih mogu pokrenuti. Siguran sam da bi Vas mnogi podržali.
  Ovom prilikom želim da iskažem poštovanje za Vaš rad i da Vam poželim puno uspjeha u vršenju ove časne misije!

  • Postovani g-dine Markovic,
   hvala na lijepim rijecima, to zaista mnogo znaci.

   U potpunosti se slazemo sa Vama da je Vlada CG prava aresa za trazenje odgovora na ovu temu i mi to u kontinuitetu ukazujemo.

   Na žalost, do sada to nije dalo neke značajne rezultate, jer na sve naše javne apele i pozive da sa te adrese građani/ke dobiju odgovor da li ce se dopustiti da se i dalje ljudski životi i životna sredina ugrožavaju zbog privatnih interesa, kada je poslovanje Željezare na način kako se sada odvija proces proizvodnje u pitanju, dobili smo samo ĆUTANJE.

   Imamo namjeru da se kroz institucije sistema borimo da javni interes prevagne, sve dok budemo mislili da to ima svrhu.

   Proteste poput onih simbolično nazvanih ,,5 do 12″ koje je organizovala šira neformalna koalicija EKOSKOP, svakako ne treba zaboraviti, kao ni pouke koje smo tada izvukli.

   Jedno je sigurno OZON će u skladu sa svojim ciljevima i misjom pokretati incijative za koje smatramo da možemo iznijeti na profesionalan i suštinski nacin, tako da je i takav vid građanskog i ekološkog aktivizma svakako otvoren.

   S poštovanjem,
   OZON tim

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s