Okrugli sto o Goliji

Detalj sa okruglog stola

Danas je u nikšićkom hotelu ,,Onogošt“ održan okrugli sto ,,Prirodne vrijednosti Golije – preporuka za zaštitu“ na kome se razgovaralo o inicijativi za eventualno kandidovanje ovog područja za NATURA 2000 mrežu evropskih zaštićenih područja.

Uvodne riječi su imali g-đica Ivana Vojinović, pomoćnica Ministra za životnu sredinu, g-đa Lidija Šćepanović, pomoćnica direktorice Agencije za zaštitu žicvotne sredine, g-đa Nataša Kovačević, koordinatorka mreže Natura 2000 Info centar,  mr Luka Mitrović, predsjedavajući Savjeta za zaštitu životne sredine SO Nikšić, g-đa Nataša  Bakić, zamjenica načelnice Službe za zaštitu životne sredine opštine Nikšić i dr Drago Perović, predstavnik Odbora za zaštitu Golije, kao i specijalni gost prof.dr Milan Božović.

Ovom prilikom predstavljena je i publikacija ,,Golija – prirodne vrijednosti preporuka za zaštitu, NATURA 2000 u Crnoj Gori“ , koja sadrži i SWOT analizu životne sredine ovog područja.

U diskusiji su učestvovali i projektni tim Ministarstva za održivi razvoj i turizam koji radi istraživanja na terenu za potrebe NATURA 2000, članovi Savjeta za zaštitu životne sredine SO Nikšić, kao i predstavnici nevladinih i organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić i FORS Montenegro.

Svi učesnici su se složili da područje planina Golije treba biti istraženo u dijelu biodiverziteta, što su i najavili iz resornog Ministarstva, kao i da je proces EU intergacija dobra prilika da se na teritoriji opštine Nikšić zaštite područja koja imaju preduslove za to. Takođe, istaknuta je spremnost i neophodnost za unapređenje međusektorske saradnje kako u dijelu NATURA 2000, tako i drugih inicijativa iz oblasti zaštite životne sredine.

Ukoliko saznanja sa terena potvrde najave naučnika o bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta bilo bi potrebno zaustaviti sve radnje koje ugrožavaju životnu sredinu.

Projekat ,,Prirodne vrijednosti Golije – preporuka za zaštitu“ dio je regionalnog projekta ,,Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta zapadnog Balkana“, kojeg  realizuju Mladi istraživači Srbije, WWF, Green Home i Sunce iz Splita a finansira Evropska Unija.

Materijali:

Agenda

Pres kliping:

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s