SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM 5.JUNA – SVJETSKOG DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

OBEZBIJEDITE POŠTOVANJE USTAVA I ZAKONA

 Ekološki pokret ,,OZON“ povodom 5. juna Svjetskog dana zaštite životne sredine poziva Vladu Crne Gore da u skladu sa svojim nadležnostima obezbijedi poštovanje važećih zakona iz oblasti zaštite životne sredine i time pokaže odlučnost oko suštinskog ostvarenja ustavnog opredjeljenja ekološke države.

Kako je nakon 20 godina od usvajanja deklaracije na Žabljaku prošlo dovoljno vremena da se stvori potrebna infrastruktura i oforme namjenska tijela za efikasnu primjenu zakona smatramo da bi svako dalje prolongiranje sankcionisanja prekršioca zakona iz ove oblasti značilo da se odustaje od ideje oko koje postoji opšti konsenzus u Crnoj Gori.

Imajući u vidu značaj poglavlja koje se tiče životne sredine i u procesu Evropskih integracija, dužni smo obavjestiti javnost da je odgovornost isključivo na nadležnim institucijama te da ne stoji u medijima često plasirana teza da su građani najveći krivci za postojeću situaciju, naročito kada je otpad u pitanju. Sva naša iskustva sa terena ukazuju da građani itekako prepoznaju važnost očuvane životne sredine i žele da koriste svoja zakonom omogućena prava na učešće u donošenju odluka iz ove oblasti ali i da prepoznaju kada se procedure sprovode ,,reda radi“, pa je i realno da ne žele davati legitimitet nečemu što nije u skladu sa javnim interesom. Slab odaziv zainteresovane javnosti na javnim procedurama koje se spovode naročito na lokalnom nivou ukazuje da je potrebno promiijeniti dosadašnji pristup i uložiti napor da se povrati izgubljeno povjerenje u institucije sistema.

Povećan trend pokretanja građanskih inicijativa iz oblasti životne sredine, naročito u poslednjoj godini i saradnja građana sa organizacijma civilnog društva i medijima pokazatelj su da postoji interesovanje za pomoć nadležnim institucijama da se usvojeni zakoni konačno počnu primjenjivati i to jednako za sve.

Koristimo priliku da u skladu sa globalnim značajem Svjetskog dana zaštite životne sredine još jednom apelujemo na resorna Ministarstva da obezbijede poštovanje Zakona o životnoj sredini, Zakona o upravljanju otpadom i Zakona o šumama, ali i maskimom ,,Radi lokalno, misli globalno“ podsjetimo na svakodnevno kršenje Ustava i zakona na Vasovim vodama, gdje je stvorena deponija opasnog otpada, odnosno na planini Vojnik gdje je identifikovana nenamjenska sječa, a o čemu smo obavijestili nadležne institucije.

Jedan od NEPOSTOJEĆIH izvora na Vasovim voda

Detalj iz Vojnika -ostavljena ambalaža za sadnice za kampanju ,,Ova zemlja nam je dom" koja već gotovo 2 godine čeka ,,prevoz". Veliki broj sadnica nestručno posađenih na ovom lokalitetu je odavno uništen.

Nadamo se da će Svjetski dan zaštite životne sredine uz promotivne i neophodne edukativne aktivnosti biti obilježen i konkretnom primjenom zakona na terenu.

Ekološki pokret ,,OZON“


Pres kliping:

         


Web kliping:

Vijesti on-line

http://www.vijesti.me/vijesti/ozon-poziva-vladu-crne-gore-da-pokaze-da-smo-ekoloska-drzava-clanak-22753

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s