Okrugli sto o medicinskom otpadu

Detalj sa okruglog stola o medicinskom otpadu

U utorak 24. maja 2011. godine u ulcinjskom hotelu ,,Dolcino“ u organizaciji OSCE misije u Crnoj Gori i Ekološkog pokreta ,,OZON“ održan je okrugli sto na temu ,,Medicinski otpad – izazovi u primjeni zakona i propisa“. Bio je to treći po redu okrugli sto u okviru programa Škola ekološkog aktivizma 2011, čiji je cilj.

Nakon pozdravnih riječi g-dina Waldemara Figaja, zamjenika šefa misije OSCE u Crnoj Gori, g-dina Nebojše Todorovića, pomoćnika Ministra zdravlja, mr Ivane Vojinović, pomoćnik Ministra za životnu sredinu i Dragana Asanovića, pomoćnika direktora Agencije za zaštitu životne sredine, učesnicima je održana prezentacija ,,Nacionalna strategija upravljanja medicinskim otpadom“ u kojoj je dat presjek postojećeg stanja i planovi kako da se ono unaprijedi.

Nakon toga, uslijedila je diskusija u kojoj su predstavnici lokalne samouprave Ulcinj ukazali na neophodnost unapređenja saradnje sa institucijama sa državnog nivoa, odnosno podrške u dijelu primjene zakona. Predstavnici nevladinih organizacija i polaznici Škole ekološkog aktivizma ukazali su na potrebu međusektorske saradnje i efikasniju primjenu kaznene politike. Direktor E.P.,,OZON“ Aleksandar Perović, podsjetio je prisutne na situaciju na Vasovoj vodi, opština Berane gdje se medicinski otpad odlagao na nezakonit način i izrazio sumnju da se isto dešava u svim opštinama u Crnoj Gori, u većem ili manjrm obimu,  uz primjedbu da se Nacionalna strategija upravljanja medicinskim otpadom nije adekvatno bavila privatnim klinikama i ordinacijama, apotekama, kozmetičkim salonima pa ni farmaceutskim prozvodima koji su u domaćinstvima. Glavni ekološki inspektor g-đa Vesna Zarubica, ukazala je na neophodnost efikasnijeg učešća inspekcijskih oragana lokalnih samouprava na terenu i objasnila učesnicima nadležnosti ove inspekcije.

Zaključci okruglog stola o medicinskom otpadu su:

1) Efikasnija implementacija usvojenih zakona i strateških dokumenata;

2) Unapređenje saradnje institucija sa državnog i lokalnog nivoa, uz uključivanje organizacija civilnog društva;

3) Edukacija javnosti o načinima tretiranja medicinskog otpada.

Materijali:

Agenda_Ulcinj

Prezentacija Upravljanje medicinskim otpadom

Pres kliping:

DAN 24.05.2011

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s