SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ekološki pokret ,,OZON“ pozdravlja odluku lokalne uprave opštine Berane da na zvaničnoj internet prezentaciji objavi dokumentaciju vezanu za izbor lokacije za izgradnju regionalne sanitarne deponije, što će zainteresovanoj javnosti omogućiti da sagleda regularnost procedure.

Kako je ovo bio dio dogovora sa sastanka održanog u Ministarstvu održivog razvoja i turizma na kom su prisustvovali i predstavnici Kabineta Premijera, opštine Berane, MZ Beranselo, Ekološkog pokreta ,,OZON“ i autor studije o izboru lokacije, na kom smo od resornog Ministarstva dobili i tražene rezultate novog mjerenja koje je izvršila Agencija za geodetsko-katastarske poslove ,,Progres MV“ Berane, konstatujemo da je učinjen značajan pomak koji će pomoći da se  argumentovano analizira ukupna dokumentacija, sve u cilju što bržeg prevazilaženja postojećeg neodrživog stanja.

Nadamo se da će biti ispoštovan i drugi dio dogovora a to je da se sa reperne tačke korišćene za mjerenje vršeno prilikom izbora lokacije, u prisustvu predstavnika svih zainteresovanih strana izvrši novo kako bi se sa preciznošću utvrdila udaljenost granica planirane regionalne sanitarne deponije od rijeke Lim.

Pravilnikom o bližim karakteristikama lokacije, uslovima izgradnje, sanitarno-tehničkim uslovima, načinu rada i zatvaranja deponija za otpad, stručnoj spremi, kvalifikacijama rukovodioca deponije i vrstama otpada i uslovima za prihvatanje otpada na deponiji („Sl. list CG“ br. 84/09) definisano je da se deponija gradi na lokaciji koja je minimalno udaljena 500 m od stalnih rječnih tokova i jezera, osim vodotoka sa malim proticajima, koje se mogu na dijelu deponije zatvorenim profilima kanalisati ili izvesti skretanjem vodotoka, pa će biti novim mjerenjem biti utvrđen optimalni rezultat  koji će pokazati da li udaljenost planirane deponije u skladu sa važećim propisima.

Nadamo se da će što prije naći najbolje rješenje kako za sanaciju Vasovih voda tako i za pravilno upravljanje komunalnim i drugim vrstama otpada u opštini Berane, što bi svim građanima omogućilo zdraviju životnu sredinu.

Ekološki pokret ,,OZON“

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s