SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŠUMA

Nikšić, 20.03.2011.

R.b. 45-11

Ekološki pokret ,,OZON” povodom obilježavanja 21. martaMeđunarodnog dana šuma poziva resorna Ministarstva i nadležne inspekcijske i pravosudne organe da pojačaju aktivnosti ka spečavanju dalje devastacije šumskih kompleksa u Crnoj Gori, naročito imajući u vidu zaustavljanje bespravne i stihijske sječe i nelegalne trgovine.

Nekontrolisana ljudska djelatnost svakako je jedan od bitnih činilaca kojim je priroda ozbiljno ugrožena, a čije posledice su već očigledne, pa stoga smatramo da je potrebno promijeniti dosadašnju praksu u radu nadležnih državnih organa koja nije dala zadovoljavajuće rezultate.

Pošto je 2006. godine Rezolucijom Generalne skupštine UN-a broj 61/193, 2011. godina proglašena Međunarodnom godinom šuma, a resorno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja  najavilo pojačane mjere za unapređenje postojećeg stanja, i imajući u vidu naše programsko opredjeljenje da kroz konkretne inicijative u saradnji sa građanima utičemo na donošenje odluka iz oblasti životne sredine, pozivamo nadležne inspekcijske organe da zaustave bespravnu i nenamjensku sječu na prostoru planine Vojnik, koja je izražena i uz sami magistralni put Nikšić–Šavnik.

Detalj iz Vojnika

Kada je u pitanju Vojnik, nekontrolisana i neplanska sječa uzrokovala je ozbiljne probleme i posledice na ekosistem u cjelini. Poslije prekomjerne eksploatacije i sječe šuma uništeno je preko 50% staništa, prvenstveno bukove šume. Zbog prisustva erozije tla na pojedinim lokalitetim došlo je do gubitka biodiverziteta. U poslednje vrijeme uočeno je i uništavanje pojedinih populacija biljnih vrsta (kleke i dr.). U ljetnjem periodu česti su i požari koji doprinose uništavanju ekosistema.

 

Drva spremna za transport

Nadamo se da će nadležni organi sa državnog i lokalnog nivoa prepoznati važnost zaustavljanja daljeg devastiranja šume, te da će u najskorije vrijeme primjeniti optimalan model održivog upravljanja i gazdovanja šumama, i tako na suštinski a ne samo marketinški način obilježiti Međunarodnu godinu šuma.

Ekološki pokret ,,OZON“

 

PRES KLIPING:

Vijesti_21.03.2011

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s