Reagovanje na tekst ,,I Kraljev zabran na čekanju“ objavljen 18.02.2011. godine u Nezavisnom dnevniku Vijesti

Ekološki pokret ,,,OZON“ nije dobio nikakav odgovor na dopis br 33-10, od 14.10.2010. godine, upućen Zavodu za zaštitu prirode nakon okruglog stola ,,Stanje životne sredine u opšrini Nikšić-opasnosti i mogućnosti“, koji je organizovan u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i uz podršku OEBS misije u Crnoj Gori.

Zato nas je začudila tvrdnja g-dina Zlatka Bulića, direktora Zavoda za zaštitu prirode, u podnaslovu ,,Bulić: Opština Nikšićje zakazala“ da nam je uputio odgovor i elaborat, koji bez obzira na njegov sadržaj nijesmo ni tražili.

Podaci koje smo tražili od Zavoda za zaštitu prirode trebali su da nam olakšaju izradu dokumenta koji bi sadržao preporuke kako da se prevaziđu postojeći problemi i unaprijedi stanje biodiverziteta, što bez obzira na nedobijanje odgovora završili na planiarni način.

Kako se u potpunosti slažemo sa konstatacijom g-dina Bulića, da je lokalna samouprava koja već godinama bez obzira na inicjativu Službe za zaštitu životne sredine, nema razumijevanja za važnost monitoringa biodiverziteta, te ne izdvaja budžetska sredstva za ovu oblast, najodgovornija za loše stanje prirodnih vrijednosti u najprostranijoj opštini u Crnoj Gori, zahvaljujemo mu se na javno iskazanom stavu koji javnost treba da obavijesti gdje je zakazalo, odnosno zašto stručne preporuke nijesu poštovane, što je prouzrokovalo devastiranje i trajno ugrožavanje prirodnih vrijednosti i značajno umanjilo njihovu šansu za dobijanje nekog od vidova zaštite.

Ipak istine radi, na čemu se u našoj organizaciji veoma insistira, podsjećamo da smo se u pomenutom dopisu pozvali na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, te da nije ispoštovan predviđen rok za odgovor.

Ne želeći da vodimo polemiku oko već odavno završene inicijative, i uz podsjećanje da u toku prošle godine nijesmo dobili odogovore na više dopisa koji su se ticali ugrožavanja biodiverziteta, kao npr u Trebjesi, bez obzira na pozivanje na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, obavještavamo javnost da će Ekološki pokret ,,Ozon“ u narednom periodu insistirati na sva tri stuba Arhuske konvencije infomisanje, učešće u odlučivanju i pravo na pravnu zaštitu ukoliko ne dobijemo ono na što imamo sva prava. Drugim riječima nećemo tolerisati jednostranu komunikaciju i neprofesionalan odnos prema poreskim obveznicima i građanima.

Nadamo se da će sve nadležne institucije, a među njima i Zavod za zaštitu prirode,  u budućem periodu na suštinski način poštovati pravo građana na informisanje o stvarima koje se tiču životne sredine i  da će u nevladinim organizacijama prepoznati dobronamjernog partnera. Primjera dobre prakse svakako ima, pa smo optimisti da će i one institucije koje to nijesu bile promijeniti dosadašnje ponašanje.

Za Ekološki pokret ,,OZON“

Aleksandar Perović, direktor

PRES KLIPING:

Vijesti 22.02.2011.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s