SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nikšić, 27/01/2011

R.b. 05-11

DA ŽIVIM U SMEĆU, NEĆU

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić poziva nadležne institucije na državnom i lokalnom nivou da urade revizuju dokumentacije za izbor lokacije Vasova voda i razmotre mogućnost izgradnje regionalne sanitarne deponije za sedam opština sa sjevera Crne Gore.

Nakon svih informacija i argumenata iznijetih u prethodnom periodu u javnosti,  smatramo da u dijelu donošenja odluka o izboru lokacije Vasove vode za izgradnju regionalne sanitarne deponije za četiri opštine javnost nije bila adekvatno uključena niti su interesi građana, a pogotovo mještana Beransela, bili u prvom planu, što bi u ovakvim projektima moralo biti prioritet.

Smatramo da ponuđeni ekonomski parametri u ,,Studiji izvodljivosti za izgradnju i rad regionalne sanitarne deponije u opštini Berane“, odnosno iznesena tvrdnja da će se prihodi i rashodi potpuno poklopiti, upravo ukazuje da treba razmotriti druge mogućnosti u kojima bi bilo više ekonomskih benefita za cjelokupno društvo.

Kako je i Evropska investiciona banka raspoložena da finansijski podrži projekat regionalne sanitarne deponije za sedam opština, a postoji i javno iznijeto obećanje stručnjaka g-dina Vučinića, da će novu Studiju uraditi bez nadoknade, što skraćuje vrijeme predviđeno za tendere, smatramo da treba razmotriti ovu opciju uz uključivanje u dijalog predstavnika civilnog društva i informisanje cjelokupne javnosti.

Pošto su izbori lokacija za regionalne deponije rađeni bez uključivanja najeminentijih domaćih stručnjaka i kvalitetnih javnih rasprava, smatramo da postoji javni interes za reviziju dokumentacije gdje se za to prepozna potreba, kao što je to slučaj sa lokacijom Vasova voda.

Upravo zbog realne mogućnosti da se protesti mještana ponove i na drugim lokacijama za izgradnju regionalnih sanitarnih deponija, pozivamo nadležne institucije da pokažu demokratski kapacitet i želju da zaštite interese onih čija prava zastupaju.

Zbog toga još jednom ponavljamo predlog o formiranju međusektorske komisije u koju bi bili uključeni i predstavnici mještana i organizacija civilnog društva koje imaju stručne resurse, koja bi u optimalnom roku ponudila najbolja rešenja za pravilno odlaganje komunalnog i svih drugih vrsta otpada u prelaznom periodu, te predloge lokacija za izgradnju regionalnih deponija vodeći se javnim interesom i najmanje štetnim uticajem na životnu sredinu kao najvažnijim pretpostavkama.

Takođe, ukazujemo da se na isti način nije vršilo sagledavanje parametara za bodovanje lokacija, odnosno nije postojao jedinstven pristup, jer nije realno da prilikom izbora neriješeni vlasnički odnosi u jednoj zajednici budu eliminišući faktor a u drugoj to ne bude tretirano na isti način, kao u slučajevima Buča u Beranama, odnosno Budoš u Nikšiću.

Nadamo se da će nadležne institucije pokazati razumijevanje i prepoznati učinjene propuste i u skladu sa svojim ovlašćenjima uraditi sve što je potrebno kako bi se kompleksan problem dugoročnog adekvatnog rešavanja komunalnog i ostalih vrsta otpada riješio na najbolji mogući način.

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić je nakon kontaktiranja od strane mještana iz više opština zabrinutih zbog izbora lokacija za regionalne sanitarne deponije odlučilo da kroz kampanju ,,Da živim u smeću, NEĆU“ pruži logističku i tehničku podršku svim građanskim inicijativama vezanim za sprečavanje nepravilnog odlaganja otpada i uspostavi argumentovani javni dijalog oko adekvatnog rešavanja komunalnog i posebnih tokova otpada koji predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

PRES KLIPING:

DAN 28.01.2011

Vijesti 28.01.2011

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s