SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nikšić, 14/01/2011

R.b. 01-11

JAVNI APEL  PREMIJERU  DR IGORU LUKŠIĆU – ZAŠTITITE PRAVA MJEŠTANA/KI BERANSELA

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić poziva premijera dr Igora Lukšića da formira krizni štab međusektorskog karaktera za trajno rješavanje problema sa deponovanjem komunalnog i opasnog otpada u Beranama, u kom će biti uključeni i predstavnici mještana Beransela i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom i unapređenjem životne sredine a koje imaju stučne resurse da doprinesu pronalaženju najboljeg rešenja za sve mještane Beransela i građane Berana.

Svjedoci smo da su prava mještana Beransela na odlučivanje i pravnu zaštitu, koja su zagarantovana najvažnijim zakonima iz oblasti životne sredine, Arhuskom konvencijom i samim Ustavom ekološke države Crne Gore, u slučaju deponovanja raznih vrsta otpada na Vasovim vodama ozbiljno ugrožena, te da Vlada kao izvršna vlast mora preuzeti potrebne mjere kako bi se zakonom propisana prava građana zaštitila na suštinski način.

Takođe, smatramo da lokalna samouprava Berana nije na najbolji način pokušala da nađe rešenje koje će biti održivo i dugotrajno i zadovoljiti mještane Beransela, te da je izostala i dobra komunikacija sa onima koji pune gradski budžet i čije interese treba da štite.

Apelujemo na sve građane i organizacije civilnog društva iz Berana i cijele Crne Gore da podrže napore mještana Beransela da zaštite svoja prava na čist vazduh, vodu i zemljište i da pokušaju razumijeti da se ovo može desiti svakom, jer nažalost problemi raznih vrsta otpada u našoj zemlji niti su riješeni niti su ponuđena najbolja rješenja po građane i životnu sredinu, što bi trebalo da bude još jedan razlog za formiranje kriznog štaba.

Posledice koje po ljudsko zdravlje ima opasni otpad koji se nepravilno odlaže na najvećem broju regularnih i divljih deponija u Crnoj Gori, svakako negativno utiče na cijeli živi svijet i mi vjerujemo da će problem njegovog odlaganja biti jedan od najvećih izazova sa kojima će se sresti naše društvo.

Ukoliko se na ostalim planiranim lokacijama za regionalne deponije u Crnoj Gori ne želi ponoviti problem koji je napravljen mještanima Beransela, mora se donijeti i adekvatna komunikaciona strategija, što je nažalost izostalo prilikom gotovo svih dosadašnjih pokušaja rešavanja nekih ekoloških problema u ekološkoj državi.

Iskreno smatramo neprihvatljivim da za ovako ozbiljne probleme podjele nadležnosti i prebacivanje odgovornosti mogu biti izgovor.

Uzimajući u obzir činjenicu o velikom broju neriješenih ekoloških problema, smatramo, da bi trebalo preispitati i odluku o ukidanju Ministarstva zaštite životne sredine i razmisliti o ponovnom aktiviranju samostalnog resora.

G-dine Lukšiću, Vlada Crne Gore i Vi kao novi Premijer morate prihvatiti odgovornost i pokazati inicijativu da u skladu sa svojim nadležnostima želite zaštititi interese svih građana Crne Gore, bez obzira na to u kom njenom dijelu se nalaze.

Mještani Beransela trebaju hitnu zaštitu države i svi smo dužni da u skladu sa svojim kapacitetima i programskim opredjeljenjima radimo na tome.

I na kraju, ubjeđeni smo da je ovo prava prilika i da na suštinski način potvrdite najavu o dobroj komunikaciji i saradnji sa organizacijama i predstavnicima civilnog društva.

Nadamo se da ćete prepoznati opravdanost ovog reagovanja i pristupiti prevazilaženju krizne situacije u Beranselu na način najbolji za građane i životnu sredinu.

Za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

Aleksandar Perović, direktor

PRES KLIPING:

Nezavisni dnevnik Vijesti 15.01.2011.

Dnevni list DAN, 15.11.2011.

Advertisements

2 thoughts on “SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s