SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

17. novembar – DAN EKOLOŠKIH POKRETA

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić povodom 17. novembra – Dana ekoloških pokreta apeluje na zelene organizacije civilnog društva i ekološke aktiviste u Crnoj Gori da u narednom periodu pojačaju intezitet svojih aktivnosti i javni angažman kako bi uticali na unapređenje ukupnog stanja životne sredine i dali doprinos procesu evropskih integracija u kojem oblast životne sredine ima važnu ulogu.

Kako se od civilnog društva očekuje da u značajnoj mjeri dopinese kvalitetu pregovora i realizaciji preuzetih obaveza, OZON vjeruje da svaki pojedinac treba da bude upoznat sa svojim pravima vezanim za donošenje odluka iz oblasti životne sredine, te usvojene zakonske legistlative u dijelu slobodnog pristupa informacijama i poštovanja principa Arhuske konvencije, pa stoga i želimo i na ovaj datum podsjetiti građane na te mogućnosti.

Apelujemo na nadležne institucije, naročito na lokalnom nivou, da prepoznaju važnost kvalitetne saradnje sa civilnim društvom kao nešto od čega će benefit imati cijela zajednica, te da povećanjem nivoa transparentnosti i uključivanja javnosti stvore preduslove za implementaciju zakona iz oblasti životne sredine i primjenu pozitivne prakse iz razvijenih zemalja.

Obzirom da se Crna Gora i ustavom opredjelila kao ekološka država ubijeđeni smo da svaki građanin mora povećati nivo interesovanja za oblast životne sredine i tako doprinijeti stvaranju širokog ekološkog fronta koji će imati dovoljan uticaj da se projektovana ideja i suštinski ostvari u mjeri u kojoj je to moguće.

Da bi se to i ostvarilo neophodno je povećati intezivitet međusobne saradnje između nadležnih institucija sa nacionalnog i lokalnog nivoa, organizacija civilnog društva i medija, pa stoga još jednom pozivamo sve koji zaista žele da se građanima približe njihova prava, da kroz zajedničke konkretne aktivnosti to i urade.

Za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

Aleksandar Perović, direktor

PRES KLIPING:

DAN 18.11.2010

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s