Veče o uticaju vjetroelektrana na prirodu

Centar za zaštitu i posmatranje ptica (CZIP) iz Podgorice i Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić, organizovali su u Nikšiću, u petak 12. novembra 2010. godine, veče posvećeno uticaju vjetroelektrana na prirodu.

CZIP tim

Prostorije Ozona bile su još jednom ispunjene ljubiteljima prirode koji su uživali u prezentacijama CZIP tima u sastavu Darko Saveljić, Ana Vujović, Bjanka Prakljačić i Mihailo Jovićević, vezanim za ovu aktuelnu temu i diskusiji oko uticaja vjetroelektana na prirodu, načina učešća civilnog društva u odlučivanju o korišćenju obnovljivih vidova energije, iskustvima drugih zemalja…

Detalj sa predavanja

Takođe, učesnici su upoznati i sa brojnim vrstama ptica koje su prisutne na nikšićkim akumulacijama i izazovima sa kojima se CZIP susreo u djelu monitoringa.

Jedan od zaključaka večeri jeste da se građanima mora prikazati i finansijska isplatljivost najavljenog projekta vjetroelektrana na Krnovu, obzirom da će procedura procjene uticaja na životnu sredinu zasigurno otvoriti dijalog oko opravdanosti ovog projekta, koji će svakako imati negativan uticaj na životnu sredinu, što je zabrinjavajuće ako se imaju u vidu činjenice da je opština Nikšić već decenijama jedna od najugroženijih životnih sredina u državi i da ima mali procenat zaštićene teritorije.

Kako je priča o korišćenju obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori nedovoljno približena građanima, naročito ekonomski parametri,  a analizirajući ovaj segment i u dijelu najavljenih projekata korišćenja hidropotencijala, gdje se razmatraju projekti koji su vezani i za rijeku Zetu, OZON smatra da građanima treba objasniti na koji način će imati benefita od eventualne izgradnje vjetroelektrana na Krnovu, odnosno da se upoznaju sa cijenom dobijene energije, eventualnim subvencijama koje bi plaćali poreski obveznici i sl.

Učesnicima su podjeljene nova publikacija CZIP-a ,,Ptice i vjetroelektrane, konflikt ili suživot“, zatim mali priručnik ,,Ptice Crne Gore i njihova značajna staništa“ i drugi promotivni materijali o pticama.

Za kraj večeri upriličena je projekcija kratkog filma ,,Crna Gora iz ptičje perspektive“ kojeg je takođe uradio CZIP.

U subotu 13. novembra druženje je nastavljeno na terenu, na Slanom jezeru, gdje je CZIP tim organizovao posmatranje ptica i propratno predavanje.

Posmatrači na brani na Slanom jezeru

CZIP i Ozon su na ovaj način započeli konkretnu saradnju kojom se želi unaprijediti kvalitet rada organizacija civilnog društva.

 

PRES KLIPING:

Vijesti 16.11.2010.

DAN 16.11.2010.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s