Rezultati istraživanja o transparentnosti rada lokalnih samouprava

U okviru projekta ,,Evropsko partnerstvo za lokalne Zelene agende” Udruženje građana ,,OZON” -Nikšić je sprovelo istraživanje o stepenu uključenosti javnosti u donošenje odluka, kao i  o transparentnosti rada lokalnih samouprava.

Istraživanje je sprovedeno u Nikšiću, Mojkovcu i Ulcinju, u opštinama u kojima je realizovan projekat Zelena agenda. Rezultati istraživanja će se koristiti kao osnova za kreiranje projektnih aktivnosti.

Rezultati istraživanja su pokazali da građani i organizacije civilnog društva smatraju da nijesu dovoljno uključeni u procesima donošenja odluka, a takođe je ukazalo i na razlike koje postoje u mišljenjima između predstavnika lokalne samouprave, građana i organizacija civilnog društva.

  • 81,8% anketiranih građana u Ulcinju, 42,1% u Mojkovcu i 75% u Nikšiću smatra da lokalna samouprava ne uključuje javnost u donošenje odluka vezanih za pitanja životne sredine;
  • 45,5% ispitanika u Ulcinju, 42,1% u Mojkovcu i 72,22% u Nikšiću smatra da lokalna samouprava nema kontakt osobu koja je na raspolaganju organizacijama civilnog društva;
  • 50 % anketiranih predstavnika lokalne samouprave u Ulcinju, 85,7 % u Mojkovcu i 50% u Nikšiću smatra da postoji redovna komunikacija sa organizacijama civilnog društva i građanima;
  • 50 % anketiranih predstavnika lokalne samouprave u Ulcinju, 42,9 % u Mojkovcu i 50% u Nikšiću smatra da se kvalitet života budućih generacija ne uzima u obzir prilikom donošenja odluka;
  • 63,6% anketiranih građana u Ulcinju, 42,1% u Mojkovcu i 44,4 % u Nikšiću smatra da lokalna samouprava ne organizuje javne rasprave u cilju informisanja/razmjene mišljenja o pitanjima zaštite životne sredine.

Cjelokupnu analizu istraživanja možete pogledati ispod.

Analiza istraživanja EPLGA

Projekat ,,Evropsko partnerstvo za lokalne Zelene agende” realizuje se u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji, u partnerstvu sa nevladinim organizacijama KOCKA iz Skoplja, EDEN iz Tirane i holandskom organizacijom civilnog društva Milieukontakt International iz Amsterdama.

Projekat je finansijski podržan u okviru IPA 2008 programa-Podrška civilnom društvu/ podrška partnerskim aktivnostima: ,,Životna sredina, energetska efikasnost, zdravlje i zaštita na radu”.

Pripremila: Anđelija Kovačević, koordinatorka projekta

PRES KLIPING

Vijesti 21.10.2010.

DAN 21_10_2010

DAN_12_10_2010

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s