Otvoreno pismo odbornicima/ama SO Nikšić

Nikšić, 27.09.2010. godine

Poštovani/a,

uništavanje viška naoružanja iz skladišta u Brezoviku, koje je u prethodnom periodu vršeno na više lokaliteta u opštini Nikšić, izazivalo je i još uvijek izaziva tenziju među građanima, koji sa potpunim pravom izražavaju zabrinutost za svoje zdravlje i imovinu.

Kako je Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu ,,projekte odbrane“ oslobodio procedure koja uključuje izradu Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu i javnu raspravu uz učešće javnosti, svima koji su realno analizirali situaciju bilo je od početka jasno da će uništavanje viška naoružanja biti proces koji će izazivati razne kontroverze, biti podložan manipulacijama i zloupotrebama, nanijeti štetu ustavnom opredjeljenju ekološke države i konačno ugroziti interese značajnog broja građana Crne Gore.

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić, kao ozbiljna organizacija civilnog društva, od samog početka procesa pozivalo je na temeljan pristup ovom problemu, ukazujući na njegovu kompleksnost i stavljajući u prvi plan interese građana Crne Gore i zaštitu životne sredine.

Ne sporeći neophodnost uništavanja značajnog dijela vojnog otpada, niti komentarišući interese investitora, pojedinaca ili donatora, htjeli smo spriječiti da ovaj veliki problem dobije neželjeni pravac i tako postane još izraženiji i opasniji po bezbjednost građana i stanje životne sredine koje je na teritoriji opštine Nikšić već decenijama alarmantno.

Upravo zbog toga, svako dodatno zagađenje, a spaljivanje otpada ga svakako izaziva, ima znatno veće i kompleksnije posledice nego što to mogu pokazati povremena mjerenja.

Smatramo da je potrebno poštovati evropske direktive vezane za spaljivanje otpada koje između ostalog preporučuju izbor adekvatne lokacije, kontrolu dinamike količine koja se dnevno uništava i temperature na kojoj se to radi. I ono što je veoma važno prisustvo stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine i inspekcijskih organa na terenu.

Svjedoci smo da je uništavanje viška naoružanja u dosadašnjem periodu na više lokaliteta izazivalo nesporazume sa mještanima, što je uzrokovalo i represivne mjere nad onima kojima Ustav i značajan broj zakona garantuju pravo na život u zdravoj sredini i slobodu mišljenja.

Prebacanje ,,vrućeg krompira“ iz jednog mjesta u drugo, na žalost, pokazalo je i nedostatak solidarnosti između samih građana, što je svakako posledica nedovoljno razvijene ekološke svijesti, ali i ukazuje na neophodnost uključivanja svih segmanata društva u pronalaženje rešenja koje će u najmanjoj mogućoj mjeri izazvati štetne posledice po stanje životne sredine.

Pošto se u javnu debatu uključilo više grupa čiji su interesi u dijametralnoj suprotnosti od interesa građana  Crne Gore, Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić smatra da je potrebno reagovati kako bi se problem tretirao na suštinski način i spriječilo da dođe do trajnih i neprocjenjivih šteta kako po građane tako i po životnu sredinu.

Obzirom da je Golija prepoznata kao potencijalno NATURA 2000 zaštićeno područje, zbog bogatstva prirode, a što bi ne samo ovom djelu teritorije opštine Nikšić već i cijeloj Crnoj Gori donijelo izuzetnu ekološku i ekonomsku vrijednost, smatramo da bi bilo neophodno pojačati intezitet istraživanja biodiverziteta na ovom prostoru i pod hitno prekinuti sa spaljivanjem raznih vrsta naoružanja, jer to neosporno ugrožava životnu sredinu i može trajno ugroziti kandidaturu ove oblasti za mrežu evropskih zaštićenih prostora, što bi i sadašnjim i budućim generacijama nanijelo nemjerljivu štetu.

NATURA 2000 mreža zaštićenih područja po pravilu donosi značajnu ekonomsku korist svim lokalnim zajednicama koje postaju njen dio, što svjedoči praksa iz Evropske Unije, a imajući u vidu ekološko i finansijsko stanje u kom se naša opština nalazi, te izazove sa kojima se susrećemo u dijelu daljeg razvoja, pozivamo sve donosioce odluka i one koji aktivno participiraju u društvenim dešavanjima da zaštite interese sadašnjih i budućih generacija.

Podsjećamo da je 20. septembra prije 19 godina na Žabljaku usvojena deklaracija o proglašanju Crne Gore ekološkom državom, a kasnije nizom strateških dokumenata potvrđeno da će održivi razvoj biti prioritetni pravac. Iako je realnost daleko od projektovanih ciljeva, čvrsto vjerujemo da je među ubjedljivom većinom građana Nikšića i Crne Gore, ekološka država i dalje poželjan cilj i nešto oko čega se slažu bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili neku drugu pripadnost.

Na današnji dan, 27. septembar, kada se na globalnom nivou obilježava Svjetski dan turizma, koji se ove godine realizuje pod sloganom ,,Turizam i biodiverzit“, obraćamo Vam se u nadi da ćete dati lični doprinos pronalaženju najadekvatnijeg rješenja za uništavanje viška naoružanja iz skladišta u Brezoviku i očuvati mogućnost da se prirodne vrijednosti koje ima Golija valorizuju na način na koji će cijela zajednica imati koristi.

Molimo Vas ne dozvolite da se prirodne vrijednosti na teritoriji opštine Nikšić i dalje ugrožavaju, što donosi veliku ekonomsku štetu našoj lokalnoj zajednici i obesmišljava napore svih nas da se postojeća kriza u dogledno vrijeme prevaziđe i da se otvore nove održive razvojne mogućnosti i radna mjesta.

Nikšić još uvijek ima šansu da bude zdrava i prosperitetna životna sredina u kojoj će mladi vidjeti svoju perspektivu i to je nešto što je vrijedno borbe i ličnog i profesionalnog angažmana.

Veliki ruski filozof  Nikolaj Berđajev je zaključio da se ,,priroda sveti čovjeku umirući“,  a na sada je na Vama kao donosiocu odluka da donesete onu koja će u velikoj mjeri uticati na život naše djece i budućih generacija.

Odlučite onako kako to očekuju oni čije interese zastupate – GRAĐANI/KE.

S poštovanjem,

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s