Saopštenje povodom 4 godine rada NVO OZON

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić, 16. septembra 2010. godine, na Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, obilježiće radno  4 godine svog postojanja.

Od lokalne organizacije, prepoznatljive po aktivizmu i posvećenosti, uspjeli smo za 4 godine napredovati do profesionalizovane organizacije civilnog drustva koja djeluje na nacionalnom nivou, sa razvijenom infrastrukturom, jasnom vizijom i definisanim strateškim ciljevima.

Ostvarena je saradnja sa najznačajnijim institucijama iz oblasti zaštite životne sredine iz svih segmenata društva, što je rezultiralo i otvaranjem  dijaloga oko mnogih značajnih tema iz oblasti životne sredine, ali i data direktna podrška značajnom broju građanskih inicijativa čiji je cilj zaštita i unapređenje stanja životne sredine u ekološkoj državi Crnoj Gori.

Politika Udruženja da problemima prilazi sistematski i opredjeljenost na dijalog u kom ce se koristiti činjenice, nešto je što je prepoznato i od strane najznačajnihih evropskih institucija iz oblasti životne sredine, pa su naši predstavnici imali priliku da u direktnim razgovorima sa ovim tijelima, iznesu svoje stvavove i ukazuju na mogućnost unaprđenja postojećeg stanja.

Činjenica da se NVO Ozon odlučila da pokuša dati doprinos rešavanju najvećih ekoloških problema u Nikšiću i Crnoj Gori, te odgovoran i profesionalan pristup, prepoznati su i od strane medija pa su naše aktivnosti dobile značajan medijski prostor.

Ostvarena saradnja sa organizacijama civinog drustva iz zemlje i regiona, uslovili su i realizaciju značajnih regionalnih projekata, kampanja i akcija, koji su podržani od strane donatara kakvi su Evropska komisija i Ministarstvo spoljnih poslova Holandije.

Takođe, značajan broj aktivnosti dobili su podrsku i Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine, opštine Nikšić, Fonda za aktivno građanstvo, što je svakako nešto sto ohrabruje.

Clanstvo u regionalnim i nacionalnim mrezama, kakve su NATURA 2000 info centar, BELLS, Savjet Zelene Agende potvrdjuju nasu opredjeljenost na zajednicko djelovanje unutar civilnog sektora.

Razvijeni edukativni programi Skola urbane ekologije i Skola ekoloskog aktivizma, javni angazman i kampanje, obavezuju na stalno usavrsavanje i mi cemo se truditi da se potvrdimo kao relevantan subjekt u oblasti zivotne sredine i animiramo sto vise gradjana da se aktivno ukljuce u pitanja iz oblasti zivotyne sredine i iskoriste svoja zakonska prava.

Takodje, znacajan segment naseg rada bice i unapredjenje transparentnosti rada nadleznih institucija i implementacije zakonske legistlative.

Ovaj znacajan datum nase organizacije bice radno obiljezen i u Briselu i Amsterdamu, gdje nasi predstavnici ucestvuju na desavanjima vezanim za NATURA 2000 mrezu, koju organizuje WWF i regionalni projekat ,,Evropska partnerstva za lokalne zelene agende“ koji se realizuje u Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori, u partnerstvu sa nevladinim  organizacijama Miliekontakt International iz Holandije, Kockom iz Skoplja i EDEN iz Tirane.

U Crnoj Gori, Medjunarodni dan zastite ozonskog omotaca bice obiljezen u saradnji sa Kancelarijom za ozon, koja radi u okviru Agencije za zastitu zivotne sredine, gdje ce u OS ,,Ratko Zaric“ u Niksicu biti odrzana zajednicka prezentacija i podijeljeni adekvatni materijali vezani za ovaj znacajni ekoloski datum.

Kao i svake godine bice uprilicen i ,,Dan otvorenih vrata“ kada ce svi zainteresovani clanovi imati mogucnost da se bolje informisu o svim segmentima poslovanja Udruzenja i kada ce biti predstavljen Strateski plan rada za period od 2010-2013. godine

Koristimo priliku  da se zahvalimo svima sa kojima smo saradjivali, jer bez ovog segmenta nas rad svakako ne bi bio na danasnjem nivou.

Za Udruzenje gradjana ,,OZON“ Niksic
Aleksandar Perovic, direktor

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s