SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nikšić, 03.09.2010. godine

R.b. 10-10

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić podsjeća javnost Crne Gore da su građani Nikšića u prethodnih nekoliko decenija imali strpljenja i razumijevanja za kompleksnost rešavanja problema aerozagađenja iz Čeličane, pogona Željezare, iz razloga zabrinutosti za sugrađane koji su svoju i egzistenciju svojih porodica obezbjeđivali radom u ovoj fabrici.

NVO ,,OZON“ apeluje na Vladu Crne Gore, obzirom na kompleksnost situacije u kojoj se nalazi fabrika, ugradnju nove opreme, sistematsko smanjenje broja zaposlenih, prilagođavanje proizvodnje zakonima iz oblasti životne sredine, da sa povećanom pažnjom prati dešavanja i zaštiti interese radnika i građana.

Kako je organizacijama civilnog društva koje su ukazivale na ekološke probleme u Željezari, godinama   isticana važnost socijalnog momenta, t.j. retro lanca koji zavisi  od rada fabrike, uvjereni smo da se smanjenje broja zaposlenih mora realizovati na način koji će biti prihvatljiv i zaposlenim i poslodavcu, u skladu sa postojećim zakonima, pa je upravo na državnim institucijama da budu medijatori u cjelom procesu.

Imajući razumijevanja za neophodnost smanjenja broja zaposlenih i ne želeći da se mješamo u internu politiku vlasnika Željezare ipak dužni smo podsjetiti cjelokupnu javnost da su upravo radnici Željezare ti koji su bili najvažniji razlog zbog koga je dozvoljeno prolongiranje rešavanja problema i zbog čega nijesu bili radikalizovani protesti protiv zagađenja.

Za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

Aleksandar Perović

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s