SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nikšić, 31.08.2010. godine

R.b. 09 -10

SASTANAK SA MENADŽMENTOM ŽELJEZARE

Delegacija Agencije za zaštitu životne sredine, koju su činili direktorica Daliborka Pejović, glavna ekološka insektorka Vesna Zarubica i savjetnik Ilija Radović i Aleksandar Perović, direktor Udruženja građana ,,OZON“ Nikšić posjetili su danas Željezaru Nikšić, gdje je u upravnoj zgradi upriličen sastanak sa članovima rukovodstva fabrike gospodom Brolom, Polićem i Maltezom.

Na sastanku je bilo riječi o načinu ugradnje nove opreme  i sistema za otprašivanje gasova u Čeličani i zakonskim procedurama koje je potrebno ispoštovati kako bi se  I faza najavljenih investicija zaokružila na najbolji način.

Izkazana je spremnost Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i organizacija civilinog društva koje djeluju u ovoj oblasti, da u skladu sa svojim ovlašćenjima pomognu menadžmentu fabrike da potrebne procedure budu završene na zakonom propisani način, što bi svim zainteresovanim stranama trebalo da bude u interesu.

Ukazano je i na neophodnost uključivanja svih nadležnih institucija  i inspekcijskih ograna u ovu fazu ugradnje i početka probnog rada nove opreme, kako bi se izbjegle neželjene situacije i fabrika počela sa proizvodnjom, radnicima bilo zagarantovana zaštita na radu a građanima pravo na život u zdravoj sredini.

Predstavnici rukovodstva fabrike su iskazali spremnost da se organizuje sastanak sa ministrima ekonomije i uređenja prostora i zaštite životne sredine, na kom bi informisali predstavnike Vlade o trenutnom stanju i izazovima sa kojima će se suočiti u narednim aktivnostima.

Predstavnik NVO ,,OZON“ je podsjetio da su građani Nikšića i organizacije civilnog društva u prethodnom periodu pokazali veliko razumijevanje za situaciju u kojoj su bili njihovi sugrađani koji su svoju i egzistenciju svojih porodica obezbjeđivali radeći u Željezari i izrazio nadu da će ugradnjom opreme biti riješen problem aerozagađenja iz Čeličane.

Ipak, ukazano je i na neophodnost poštovanja zakona kao nešto što je garant za dobre rezultate i zaštitu interesa građana Crne Gore, što je stav koji zastupaju i Agencija za zaštitu životne sredine i NVO ,,OZON“.

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić izražava zadovoljstvo zbog politike Agencije za zaštitu životne sredine da uključi predstavnike građana u svoje aktivnosti i na taj način suštinski pokaže transparentnost u radu.

Nadamo se da će u budućem periodu u rešavanju crnih ekoloških tačaka biti vođeno računa o poštovanju zakonom propisanih obaveza, a da će civilno društvo učešćem u javnim procedurama dati doprinos unapređenju stanja životne sredine u ekološkoj državi Crnoj Gori.

Za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

Aleksandar Perović, direktor

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s