SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nikšić, 18.08.2010. godina

R.b. 08-10

 

LOŠA KOMUNIKACIJA PROUZROKOVALA NEŽELJENE EFEKTE

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić izražava zabrinutost zbog najnovijih dešavanja u Goliji vezanih za nesporazume između Ministarstva odbrane i Uprave policije sa jedne  i mještana sa druge strane, što je za efekat proizvelo skretanje pažnje cjelokupne javnosti sa suštinskog problema, a to je pronalaženje adekvantog rešenja za uništavanje viška naoružanja i sprečavanje eventualne katastrofe koja bi imala tragične posledice.

Kao što smo više puta ponavljali da bi se pronašlo najbolje rešenje potrebno je ispuniti preporuke sadržane u više Evropskih direktiva koje si tiču učešća javnosti, prava građana na pristup informacijama, te prisustva nadležnih inspekcijskih organa na terenu, mjerenje parametara zagađenja i poštovanje propisanih procedura prilikom transporta i sagorijevanja otpada, zaštite životne sredine i zdravlja građana.

Da bi  se cijeli proces realizovao na najbolji način, uzimajući u obzir svu njegovu kompleksnost i očekivane poteškoće, više je nego očigledno da je bilo potrebno uraditi i adekvatnu kominikacionu strategiju.

Na žalost, svedoci smo da je to izostalo i da se sada problemu viška naoružanja dat neželjeni karakter, koji za posledicu ima da se njime bavi laička umjesto stručne javnosti i da se rizikuju i prekogranični nesporazumi.

Zato je neophodno momentalno reagovanje samog vrha Vlade Crne Gore i aktiviranje cijelog državnog aparata, uz sav njegov diplomatski i stručni kapacitet, kako bi se problem vratio u realne okvire i pokušalo pronaći najodrživije rešenje.

Tu mislimo i na poštovanje prava mještana, koji daju doprinos punjenju državnog budžeta iz koga se finansiraju i Vojska i Policija, kako bi im garantovali  bezbjednost, što nadležni svakako moraju imati u vidu prilikom intervencija na terenu.

Obzirom da se ovih dana u javnosti pojavljuju stručne ekspertize građana drugih država, koji se bave pitanjima bezbjednosti i uticaja na životnu sredinu, smatramo da nema potrebe za mistifikovanjem oko vrste naoružanja koju je potrebno uništiti, te da se pružanjem informacija o hemijskoj stukturi uz uključivanje stručne javnosti, građanima Crne Gore, a u nekim potencijalnim scenarijima i susjednih država, mogu prezentovati projektovana negativna dejstva na životnu sredinu, jer je naučno nedokazivo da ih neće biti o ma kom se lokalitetu radilo. I to bez obzira što za projekte namjenjene odbrani nije potrebno raditi procjenu uticaja na životnu sredinu.

Ukoliko se iz korijena ne promijeni pristup ovom velikom problemu, bojimo se da će se u javnosti steći slika da je jedini projekat namjenjen odbrani onaj koji realizuju mještani lokacija koje su birane kao najpogodnije i koji pokušavaju sačuvati svoja imanja, poljoprivredne proizvode, bunare, kuće, živote od štetnih produkata uništavanja naoružanja.

Takođe, državni organi moraju uzeti u obzir da je riječ o urgentnoj situaciji, te da je potrebno na djelu pokazati odlučnost, stručnost i demokratski kapacitet.

Građane svih krajeva u Crnoj Gori još jednom podsjećamo na mogućnost građanskih inicijativa, mjesnih referenduma, građanske žalbe, peticije, prava na pravnu zaštitu, instituciju omudsmana i postojanje institucionalnih okvira kroz koje mogu pokušati uticati na odluke koje se tiču životne sredine.

Za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

Aleksandar Perović, direktor

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s