Stav Udruženja građana ,,OZON“ Nikšić povodom uništavanja viška naoružanja

R.b. 07-10

SAOPŠTENJE ZA AGENCIJU MINA

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić izražava nezadovoljstvo načinom na koji se nastavlja sa uništavanjem viška naoružanja na području Golije, pogotovo jer se nastavlja sa represivnim mjerama prema mještanima kojima najveća državna akta Ustav i značajan broj zakona garantuju život u zdravoj sredini i prava na slobodu.

Imajući u vidu značaj ovog projekta i ne sporeći njegovu neophodnost, pogotovo imajuću u vidu potencijalnu opasnost za grad Nikšić i njegove građane, kao organizacija koja se po prirodi djelovanja programski zalaže za demilitarizaciju regiona, više puta smo pozivali nadležne institucije da pažljivo pristupe rešavanju ovog problema, naročito vodeći računa o odnosu sa mještanima područja u kojima se planiraju intervencije.

Tu smo naročito mislili na izbjegavanje mistifikovanja oko vrste naoružanja koje treba uništiti, odnosno eventualnih posledica tog procesa po zdravlje građana i stanje životne sredine.

Način na koji je na više lokaliteta izvršeno uništavanje izvjesne količine naoružanja, dodatno otežava ovaj proces i to se u budućnosti mora izbjegavati.

Arhuska konvencija koja je ratifikovana u državnom parlamentu garantuje građanima Crne Gore pravo na tačne informacije koje se tiču opasnosti po životnu sredinu, ali i pravo na pravnu zaštitu, pa stoga smatramo da bi nadležne institucije iz oblasti zaštite životne sredine, naročito inspekcijski organi, morali biti prisutni na terenu i građane obavještavati o relevantnim činjenicama i projektovanim štetnim  posledicama, jer je nemoguće povjerovati i dokazati da ih neće biti.

Upravo zbog toga NVO ,,Ozon“ smatra da Član 3, Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu, u kome se između ostalog navodi da ,,za projekte namjenjene odbrani“ nije potrebno raditi ovu proceduru, ostavlja mogućnost zloupotrebe.

Mi upravo smatramo da se, pored toga što bi trebalo precizirati šta su projekti namjenjeni odbrani, uvođenjem i ove kategorije u zakonski okvir može pronaći najbolji i najprihvatljiviji načini, te najadekvatnija lokacija,  za uspješnu realizaciju ovog, opet navodimo, opravdanog projekta.

Neophodno je istaći da je ovo pitanje veoma važno i u procesu Evro-atlanskih integracija, jer se ovakim načinom realizacije vojnih projekata građanima šalje drugačija slika od one koju su u prethodnom periodu dobijali, a tiče se ekoloških programa ovog vojno-političkog saveza, te poštovanju savremenih standarda od strane njegovih sadašnjih i budućih članica.

Za ovako komplekstan problem potrebno je aktivirati sav stručni potencijal kojim raspolažemo i razmotriti i alternativne mogućnosti, kakva je uništavanje viškova naoružanja van teritorije opštine Nikšić, koja je već decenijama jedna od najugroženijih kada je stanje životne sredine u pitanju i u kojoj  bi svako dodatno zagađenje prouzrokovalo i ozbiljne posledice.

Jedno je sigurno, rešavanju problema viška naoružanja iz skladišta u Brezoviku, mora se dati oznaka HITNO  i voditi računa da se, poštujući zakone, nađe lokacija koja će biti dovoljno daleko od naseljenih prostora i izvora vode i koja će se na najmanji mogući način ugroziti životnu sredinu.

Za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

Aleksandar Perović, direktor

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s