SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nikšić, 21.08.2010. godine

R.b. 07/10

MZ ,,Poljice“ je u cilju preispitivanja najavljene izgradnje asfaltne baze u selu Kuside,  neposredno između jezera Slano i Krupac, pokrenula peticiju koju su potpisali oko 1.500 građana Nikšića.

Takođe, u saradnji sa Udruženjem građana ,,OZON” Nikšić pokrenuta je i on-line peticija ,,STOP asfaltnoj bazi između jezera Slano i Krupac”, koju su podržali i građani i nevladine organizacije i iz drugih gradova Crne Gore.

S tim u vezi, a u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi (Sl. list RCG br. 42/03) i Statutom opštine Nikšić član 103, tekst peticije i potpisi građana Nikšića, kao i podaci sa on-line peticije ,,STOP asfaltnoj bazi između jezera Slano i Krupac“, predati su Službi za skupštinske poslove kako bi se na narednoj sjednici Skupštine opštine Nikšić uvrstila na dnevni red tema preispitivanja opravdanosti izgradnje asfaltne baze u selu Kuside i bilo omogućeno odbornicima lokalnog parlamenta i predstavnicima građana da se izjasne po ovom pitanju.

Ukratko, radi se o terenu na kojem je moguća gradnja samo onih objekata, koji neće uticati na izmjene kvaliteta podzemnih voda, odnosno izvora po obodu akumulacija Krupac i Slano.

Po naučnim preporukama na ovom djelu treba izbjegavati izgradnju asfaltnih baza, benzinskih pumpi,rezervoara za naftu, kamenoloma i drobiličnih postrojenja.

Ovakav stav dijeli i veliki broj relevantnih pojedinaca i institucija iz oblasti zaštite životne sredine.

Kako je eventualno zagađenje podzemnih vodotoka daleko više od lokalnog problema i može izazvati trajne posledice po životnu sredinu, mještani naselja koje gravitiraju u ovom području, građani i organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom i unapređenjem životne sredine, pokrenuli su građansku inicijativu koja ima za cilj sprečavanje ekološke katastrofe.

Peticija nema nikakvu političku pozadinu, već isključivo preventivni karakter i ima za cilj aktivnije uključivanje javnosti u pitanja koja se tiču zaštite životne sredine, što je u skladu sa najvažnijim zakonskim aktima ekološke države Crne Gore.

Nadamo se da će odbornici lokalnog parlamenta prepoznati opravdanost ove građanske inicijative i doprinijeti pronalaženju najprihvatljivije lokacije koja će u najmanjoj mogućoj mjeri ugroziti stanje životne sredine i zdravlje ljudi.

Dejan Bojanić,

predsjednik odbora za zaštitu jezera Slano od asfaltne baze, MZ Poljice

Aleksandar Perović,

direktor Udruženja građana ,,OZON” Nikšić

Advertisements

2 thoughts on “SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

  • Hvala kolega Žaro,
   sad nam preostaje da čekamo da li će građanska inicijativa biti usvojena i da ukoliko bude odobreno pomognemo u nastupu predstavnika MZ Poljice u lokalnom parlamentu.
   U svakom slučaju znaćemo odgovor u roku do 30 dana, pa onda spremamo dalje korake.

   Pozdrav
   OZON tim

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s