Sporna sječa u Trebjesi III

Na adresu Udruženja građana ,,OZON“ Nikšić stigao je odgovor i od Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i vode u kome se kaže da taj organ lokalne samouprave nije dao saglasnost za spornu sječu oko 100 stabala u zaštićenom prirodnom predjelu Trebjesa koju su izvršili radnici Elektrodistribucije.

Dopis Sekretarijat za komunalne poslove, saobracaj i vode_NVO OZON

Da podsjetimo dopis Sekretarijatu za komunalne poslove, saobraćaj i v0de je upućen na osnovu uputa Javnog komunalnog preduzeća, koje nas je obavjestilo da je sporna sječa izvršena uz saglasnost lokalne samouprave i da se za više informacija obratimo  tom organu.

Smatramo  da je prilikom sporne sječe u zaštićenom prirodnom predjelu bilo nepravilnosti  i čekamo da stignu dopisi od nadležnih inspekcijskih organa kako bismo nastavili sa razriješavanjem ove sporne situacije.

Od svih dopisa koje smo organima lokalne samouprave poslali, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Arhusku konvenciju, zaključno sa današnjim danom jedino nijesmo dobili odgovor od Službe Predsjednika i u namjeri smo ponoviti dopis i priložiti sve materijale koje posjedujemo.

Takođe, cjelokupan materijal ćemo dostaviti i Odboru za zaštitu Trebjese od koga ćemo tražiti da se javno uključi u  rešavanje sporne situacije, kao i Savjetu za zaštitu životne sredine lokalnog parlamenta.

Advertisements

2 thoughts on “Sporna sječa u Trebjesi III

 1. Postovani,

  Vjerovatno u nedostatku volje ili hrabrosti da napadnete ozbiljne probleme u Vasoj opstini ili sire, sakupljate medijske poene, ili mozda novac, na ovakvim minornim slucajevima. Jasno je da se ne radi ni o kakvoj zloupotrebi, niko nece koncesiju na to sto je posjeceno, niko nece da gradi hotel ili privatnu kucu i nece da iskopava rudu na tom mjestu, vec se cisti teren ispod dalekovoda, sto je neophodno ako zelite dalekovod u funkcionalnom stanju. Iz Vasih slika se vidi da je ociscen koridor ispod dalekovoda, i da su stabla tolika da su ugrozavala dalekovod!

  Sta bi Elaborat o procjeni uticaja na zivotnu sredinu mogao da konstatuje? Da ne treba sjeci stabla, i kad se ona zapletu u zice, onda porucite gradjanima da struje nema jer zelimo da zastitimo stabla i da treba da se grijemo uz ognjiste i citamo uz petrolejku?! To vjerovatno niko ne bi htio, i konstatacija bi morala biti da je neophodno ocistiti koridor; i sta se onda mijenja? Stabla ce biti posjecena, a Elaborat u nekoj fioci! Mislite li i da je taj Elaborat besplatan, a procedura kratkotrajna?! Ja se jasno sjecam slicnih situacija nekoliko decenija unazad, kad je krcen dalekovod blizu moje kuce, pa se niko nije bunio, nego je li bog dao da se ocisti taj prostor, da bi dalekovod mogao da funkcionise kako treba! A sad se prica o nekakvom odrzivom razvoju, pa samopriuceni ekolozi hoce da se pitaju i gdje treba i gdje ne treba, i gdje cak i ne moze! Po onoj narodnoj, vidjela zaba da potkivaju konja, pa i ona digla nogu…

  Zasto se ne obrusite na neke stvarne probleme, kao sto su zagadjenje od strane zeljezare i asfaltnih baza, divlja gradnja i tome slicno, a ne na nesto sto je neophodno ako zelite da i dalje imate struju kako biste mogli da odrzavate Vas blog? Licemjeri!

  • Poštovani,
   kao organizacija civilnog društva koja veliku pažnju polaže na transparentnost u radu, bez obzira na to što je Vaš komentar nepotpisan i kroz njega se stiče utisak da je pisan sa namjerom da skrene sa onog što Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić pokušava da sazna, mi smo ga odobrili i pokušaćemo da odgovorimo.

   Da počnemo od slučaja sporne sječe oko 100 stabala u zaštićenom prirodnom predjelu Trebjesa, koju su izvršili radnici Elektrodistribucije.

   Ako ste pročitali prepisku sa organima lokalne samouprave, koja je dostupna na ovom blogu, vidjećete da mi nijesmo doveli u pitanje bezbjedonosni aspekt sječe, već proceduru koju je potrebno ispoštovati za ovakve intervencije.

   Mi nijesmo, kao što ste to Vi uradili tezom o Elaboratu prejudicirali razvoj događaja, već smo samo prenijeli ono što smo zvaničnim putem dobili od strane Službe za zaštitu životne sredine opštine Nikšić, kao nadležnog organa, i nije na nama da mi određujemo da li je potrebno u ovom konkretnom slučaju ući u procjenu uticaja na životnu sredinu ili neki drugi vid procedure kako bi se dobila saglasnost lokalne samouprave koja je Odlukom lokalnog parlamenta Trebjesu stavila pod jedan vid zaštite.

   Ozon kao organizacija koja okuplja ekološke aktiviste koji imaju i stručne reference i volju da se izbore za bolje stanje životne sredine, nije ušla u rešavanje ove sporne situacije iz marketinških, finasijskih ili dnevnopopulističkih razloga, već je javni angažman, kao vid volonterskog rada, naš strateški pravac i mi svakako u saradnji sa medijima želimo građanima poslati što je više moguće informacija o ekološkim temama i situacijama na terenu, kako bi animirali javnost da se aktivno uključi u inicjative za unapređenje ukupnog stanja životne sredine.

   Tako da u skladu sa zakonskom legistlatiovom imamo prava dobiti informacije ko je i ako je dao saglasnost za spornu sječu šume u Trebjesi, ako je data saglasnost na osnovu kojih zakonskih akata, a ako nije ko je prekrsio proceduru i sta je uradjeno po pitanju sankcionisanja eventualnih prekrsioca.

   Sve ovo se radi u cilju sprečavanja daljeg ugrožavanja zaštićenih predjela, poštovanju zakona i efikaskog rada nadležnih institucija, te unapređenju sardnje svih relevantnih subjekata, a nikako da bi se vratili u vrijeme kada su se poruke slale po golubovima umjesto elektronskim putem.

   Kao neko ko je IT obucen, ipak vjerujem da ste svjesni da elekticna energija nije jedini vid energije, te da postoje i drugi obnovljivi i alternativni vidovi, koji bi omogućili da se nas blog redovno ažurira i omogućava zainteresovanoj javnosti da se informiše o skromnom doprinosu naše organizacije u cilju unapređenja transparentnosti cjelokupnog društva i ukupnog stanja životne sredine.

   Što se tiče ,,stvarnih“ problema koje ste naveli i o njima možete pronaći dosta informacija na ovom blogu a ako želite da se bliže upoznate sa našim radom, planovima, načinom finansiranja i sl, vrata naše kancelarije su vam otvorena kao i svim drugim građanima, a uvijek ostaje mogućnost i da vam tražene informacije dostavimo e-putem. Za ovako nešto je potrebno da se potpišete imenom i prezimenom i eventualno ostavite validne kontakte.

   S poštovanjem,
   Aleksandar Perović, direktor Udruženja građana ,,OZON“ Nikšić

   Tel/fax: 040 213 586
   E-mail: nvo.ozon@gmail.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s