Sporna sječa u Trebjesi II

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić dobilo je danas dopis od Službe za zaštitu životne sredine opštine Nikšić, u kom se obavještava da je ovaj organ lokalne uprave na osnovu zahtjeva br.13-10, kojeg smo uputili dana 23.06.2010. godine, isti proslijedio na adrese Agencije za zaštitu životne sredine, za Ekološku inspekciju i Komunalne policije opštine Nikšić.

Dopis Službe ZŽS za NVO OZON br 16-353-85-5

Takođe, Služba za zaštitu životne sredine uputila je dopis Javnom komunalnom preduzeću Nikšić, gdje se traže informacije o okolnostima ugrožavanja zaštićenog objekta, te izvještaj o sječi stabala i drugih relevantnih podataka koji bi koristili u postupcima pred nadležnim institucijama radi provođenja odgovarajućih postupaka, a sve u funkciji ostvarivanja svih vidova zaštite ovog objekta.

Služba za zaštitu životne sredine je omogućila NVO Ozon na uvid i dopis upućen Elektrodistribuciji Crne Gore, kao odgovor na zahtjev koji je Sekretarijatu za uređenje prostora i stambene poslove upućen 14.06.2010. godine, a proslijeđen nadležnom organu odnosno Službi za zaštitu životne sredine 10 dana kasnije, znači 24.06.2010. godine, kada je već izvršena sporna sječa oko 100 stabala, u kome se navodi da iz ,,citiranog zahtjeva, zbog njegove nepreciznosti, se ne može utvrditi da li se radi o odobravanju radova na prosjecanju trase za navedene dalekovode, odnosno radova-intervenciji u dijelu šumskog kompleksa Park šumi Trebjesa pri čemu je potrebno izvršiti djelimičnu ili potpunu sječu sječu stabala u zoni postojećih dalekovoda ili se radi o izgradnji, rekonstrukciji i sl. radovima“ (citat).

Trebjesa - sa lokacije sporne sječe

Dalje, u dopisu se objašnjava da u prvom slučaju treba da se obavijesti Zavod za zaštitu prirode, radi procjene prihvatljivosti radnji a u drugom da je potrebno izvršiti postupak procjene uticaja na životnu sredinu.

NVO Ozon smatra da se na osnovu dobijenih dopisa jasno vidi da je prekršena procedura i da inspekcijski ograni imaju razloga za reagovanje. NVO Ozon će sačekati da se inspekcijski organi oglase i potom ćemo obavjestiti javnost o daljim aktivnostima vezanom za ovaj slučaj.

U međuvremenu ćemo poslati dopis Službi predsjednika u kome ćemo tražiti odgovor zašto je trebalo 10 dana da dopis EPCG stigne na adresu nadležnog organa, kada je već sporna sječa bila izvršena i mediji objavili reagovanja građana i nevladinih organizacija, i da li je eventualno pokrenut ili se planira neki disciplinski postupak povodom  ovog slučaja

Koristimo priliku i da izrazimo zadovoljstvo zbog pokazane transparentnosti i efikasnosti u radu Službe za zaštitu životne sredine opštine Nikšić, koja bi trebala da posluži kao primjer ostalim organima lokalne uprave kada je komunikacija sa organizacijama civilnog društva u pitanju.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s