Sporna sječa šume u Trebjesi

Nakon saznanja iz dnevnih novina da su radnici Elektroprivrede Crne Gore, kako je preneseno, iz bezbjedonosnih razloga i uz saglasnost lokalne samouprave  izvršili sječu preko 100 stabala, u zaštićenom prirodnom predjelu Trebjesa, tim  NVO Ozon je izašao na lice mjesta kako bismo utvrdili o čemu je zapravo riječ. Uvjerili smo se da je posječen veliki broj stabala u pravcu dalekovoda i konstatovali da je čudno da se o ovako velikom zahvatu nije obavijestila zainteresovana javnost od strane nadležnih organa lokalne samoprave, kao i da nijesmo dobili nikakva obavještenja o zahtjevu za procjenu uticaja na životnu sredinu za intervenciju u zaštićenom prirodnom predjelu Trebjesa.

Detalj iz Trebjese

Nakon snimanja terena, dana 21.06.2010. godine, a postupajući u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i Arhuskoj konvenciji, poslali smo dopise Službi predsjednika opštine u kojem smo tražili informacije ko je i na osnovu čega dao saglasnost EPCG za sječu u Trebjesi,  Službi za zaštitu životne sredine u kojem smo tražili da nas upozna kakva je zakonska procedura za izvođenje radova u zaštićenom prirodnom predjelu i Javnom komunalnom preduzeću, u kojem smo na uvid tražili zapisnik koji su uradili zaposleni u toj instituciji i informaciju šta će JKP kao institucija nadležna za gazdovanje Trebjesom uraditi ako se utvrde eventualne nepravilnosti. O svemu preduzetom obavjestili smo javnost putem e-mreže NVO Nikšić.

Dopis Služba za zaštitu životne sredine R.b. 10-10

Dopis Služba Predsjednika opštine Nikšić R.b. 11-10

Dopis JKP R.b. 12-10

Nakon komunikacije sa Službom za zaštitu životne sredine saznali smo da ovaj organ lokalne samouprave nije dao nikakvu saglasnost Elektroprivredi Crne Gore za sječu u zaštićenom prirodnom predjelu, pa smo uputili još jedan dopis u kom smo predložili da se o ovom slučaju obavjeste nadležni inspekcijski organi kako bi se utvrdile činjenice i ukoliko se utvrde eventualne nepravilnosti procesuirali prekršioci zakonskih odredbi.

Dopis Službi za zaštitu životne sredine R.b 13-10

Dopis za NVO OZON Služba za zaštitu životne sredine br: 16-353-84/2

Dana 24.06.2010. godine dobili smo i dopis od Javnog komunalnog preduzeća, kojeg je potpisao direktor Milorad Milunović, u kome se navodi ,,da je sječu stabala u Trebjesi izvršila Elektroprivreda Crne Gore u cilju provođenja dalekovoda do Seoca, a uz saglasnost resornog opštinskog organa.“ U dopisu nam je sugerisano da se za detaljnije informacije možemo obratiti Sekretarijatu za komunalne poslove, saobraćaj i vode, što smo mi i uradili.

Dopis za NVO OZON JKP br: 2684

Dopis Sekretarijat za komunalne poslove, saobraćaj i vode R.b 14-10

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić na osnovu raspoloživih podataka sumnja da potrebna procedura nije urađena na zakonom propisan način, te da su prekršene odredbe Zakona o zaštiti prirode (Sl. list Crne Gore“, br. 51/08), Zakona o životnoj sredini („Sl. list Crne Gore“, br. 48/08) i Odluke o stavljanju pod zaštitu Trebjese kao posebnog prirodnog dobra („Sl. list RCG -opštinski propisi“, br. 01/01, 06/01).

Sa terena

Očekujemo da nadležne institucije, ukoliko se utvrde nepravilnosti, pokrenu disciplinske i ostale potrebne postupke kako bi se eventualni prekršioci adekvatno sankcionisali, te spriječile zloupotrebe službenog položaja i protiv zakonite intervencije u zaštićenim područjima.

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić će insistirati na utvrđivanju činjenica i redovno obavještavati javnost o svim preduzetim inicijativama i dobijenim informacijama.

Sporna sječa u Trebjesi

U okviru kampanje ,,JA VOLIM MOJ NIKŠIĆ“ pokušaćemo animirati što više građana da koriste svoja prava omogućena usvajanjem Arhuske konvencije u Parlamentu Crne Gore, što je bitan preduslov za stvaranje boljih uslova za život cijele zajednice.

Kampanju ,,JA VOLIM MOJ NIKŠIĆ“ pokrenulo je Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić koristeći isključivo sopstvene resurse.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s