Ostavka na članstvo u Timu za implementaciju LEAP-a

Nikšić- Aleksandar Perović, direktor Udruženja građana ,,OZON“ Nikšić podnio je juče neopozivu ostavku na mjesto predstavnika nikšićkih organizacija civilnog društva u Timu za implementaciju Lokalnog ekološkog akcionog plana opštine Nikšić, čiji je član bio od februara 2009. godine.

Aleksandar Perović

,,Kako je namjera ,,Ozona“ da u budućem periodu aktivnije radi monitoring organa lokalne samouprave i usvojenih strateških dokumenata, smatram da bi moje dalje učešće u Timu za implementaciju LEAP-a, bio konflikt interesa“ – mišljenja je Perović.

Takođe ,,obzirom da se za ekološke nevladine organizacije u LEAP-u, poglavlje 11.1.3, navodi (citiramo): ,,I pored pozitivnih primjera da se zaključiti da ove organizacije ne posvećuju dovoljno pažnje samoedukaciji ili edukaciji, da im ne dostaje stručni kadar i novac za promociju ideja i projekata. Takođe, je činjenica da malo njih radi po sistemu radionica, da se rijetko organizuju debate ili seminari, što bi trebalo da bude u osnovi njihovog djelovanja. Takođe je primjećeno da u Nikšiću nema, ili su rijetki, edukativni seminari za one koji bi trebali da budu edukatori, ili da promovišu novi pristup multidisciplinarnoj oblasti kao što su ekologija i zaštita životne sredine“ (kraj citata), što je realizovanim aktivnostima Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić unaprijedilo, a za što  imamo relevantne dokaze,  smatramo da naše članstvo u Timu za implementaciju LEAP-a, više nije od interesa za građane Nikšića niti za organizacije civilnog društva koje se bave oblastima zaštitom i unapređenjem životne sredine, te da ćemo monitoringom realizacije LEAP-a u budućem periodu mnogo više biti na korist cijele zajednice“-navodi se u dopisu upućenom Službi menadžera opštine Nikšić koja je nadležna za implementaciju LEAP-a i koordinisanje timom.

Aleksandar Perović je u februaru tekuće godine, poslije godinu dana članstva u timu, kolegama iz nikšićkih ekoloških nevladinih organizacija Društvo mladih ekologa i Priroda prenio iskustva i informisao ih o tome šta je NVO Ozon radila u toku mandata u timu za implementaciju LEAP-a.

Prezentaciju možete preuzeti na:

http://www.slideshare.net/OZONNIKSIC/leap-ozon

Na osnovu iskustva u radu u zajedničkim tijelima koje formiraju državni i lokalni organi smatramo da bi predstavnici organizacija civilnog društva  trebalo da se biraju javno i da se smjenjuju, u zavisnosti od trajanja nekog strateškog dokumenta, više puta, kako da bi se uticalo pozitivno na transparentnost rada i kako bi se se na kraju mogli sumirati rezultati iz više uglova, što bi uslovilo da se budući planovi rade na održiviji način. Ukoliko je trajanje implementacije LEAP-a pet godina, smatramo da bi dinamika smjenjivanja predstavnika organizacija civilnog društva  trebalo da bude 12 mjeseci, uz obavezu da se javnost informiše o iskustvima i postignutim rezultatima.

NVO Ozon je izrazila spremnost da učestvuje u svim inicijativama koje će na suštinski način biti namjenjene zaštiti i unapređenju životne sredine u Nikšiću.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s