SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nikšić, 10.05.2010.

R.b. 04-10

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić poziva građane opština u kojima će biti održani lokalni izbori da u toku predizbornih kampanja traže od predstavnika političkih partija da javno prezentuju ekološke programe i da im se ponude konkretna rješenja postojećih problema iz oblasti životne sredine u lokalnim zajednicama, kako bi u narednom periodu mogli da prate ostvarivanje predizbornih obećanja i da u slučaju eventualnog neostvarivanja istih pozovu izabrane predstavnike na odgovornost.

Kako je Crna Gora ustavom deklarisana kao ekološka država, čiji građani imaju pravo na život u zdravoj sredini, a ratifikovanjem Arhuske konvencije u državnom  parlamentu i pravo na informisanje,  donošenje odluka i pravnu zaštitu u oblasti životne sredine, smatramo da je veoma važno da se glasači upoznaju sa akcionim planovima za npr. spriječavanje nelegalne gradnje, aerozagađenja, devastiranja zelenih površina, nepravilnog odlaganja otpada, zagađivanja vodotoka, buke, koji su izraženi u gotovo svim urbanim sredinama, kako bi prilikom izbora svojih legitimnih predstavnika mogli uzeti u obzir i ova pitanja od suštinskog značaja za kvalitet života.

U prethodnom periodu predizborna obećanja vezana za unapređenje životne sredine pokazala su se u većini opština u Crnoj Gori, na žalost, samo kao mehanizam za zloupotrebu ekoloških problema u političke svrhe, što potvrđuje činjenica da je veoma mali broj njih trajno riješen.

Veoma je važno istaći i da se od lokalnih uprava očekuje i da u toku procesa evropskih integracija u najvećoj mjeri izvrše prilagođavanje savremenim standardima iz oblasti zaštite životne sredine, a da trenutno upravo taj segment nije zadovoljavajući, što je potvrdila i Vlada Crne Gore, kada je u pitanju implementacija Zakona o upravljanju otpadom, koji je od velikog značaja za kvalitet života.

Građani moraju biti svjesni svoje odgovornosti kada je životna sredina u pitanju, ali i upozanti sa pravima koja im omogućavaju zakoni, kako bi u okviru institucija sistema dali svoj doprinos unapređenju kvaliteta života u lokalnim zajednicama, što će očekivati i od svojih legitimno izabranih predstavnika u toku njihovog mandata.

Donosioci odluka su ti koji bi morali biti svjesni njihove težine i koji bi morali voditi računa o interesima sadašnjih i budućih generacija, a oblast zaštite životne sredine morala bi biti jedan od prioriteta u programima političkih partija.

Nadamo se da će građani prepoznati važnost poruke koju želimo poslati i da će prilikom odlučivanja kome će dati povjerenje uzeti u obzir i kvalitet ponuđenih ekoloških programa, pokazavši na taj način da prihvataju svoju odgovornost i želju da žive i rade u zdravoj sredini.

Za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

Aleksandar Perović, direktor

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s