SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

09.04.2010. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

R.b.03/10

Reagovanje na intervju direktora Željezare emitovan na TV Nikšić, u četvrtak 08.04.2010. godine

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić izražava protest zbog nekorektne izjave člana menadžmenta Željezare Nikšić, u kojoj kaže da ne treba praviti problem ukoliko se sa ugradnjom nove opreme kasni 10-15 dana, što mi shvatamo kao pokušaj potcjenjivanja javnosti, jer je cijelo civilno društvo Nikšića u prethodnom periodu pokazalo izuzetno visok nivo tolerantnosti i razumijevanja za probleme sa kojim se suočavala fabrika i bilo svjedok više prolongiranja rokova za realizaciju najavljene modernizacije. O plaćanju subvencija za potrošenu električnu energiju da ne govorimo.

Ovakva izjava, koja je uz to i netačna, pošto je rukovodstvo Željezare, po podacima iz kupoprodajnog ugovora, tačnije iz ekološkog programa, koje su predstavnici Vlade Crne Gore iznijeli u javnost, imalo obavezu da sa prvim dijelom investicija u koju spada i ugradnja sistema za otprašivanje i odvođenje dimnih gasova i prašine završi do 01.01.2010. godine, pa se, zaključno sa današnjim danom, radi o 99 dana kašnjenja, što je mnogo duži period nego što član menadžmenta fabrike navodi, a obzirom da se ne pominje novi konkretak rok,  po NVO Ozon, to ne djeluje ni malo smirujuće niti daje razloga za optimizam.

Pošto je predstavnik NVO Ozon bio prisutan na sastanku koje je upriličilo Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, nakon alarmiranja javnosti o kritičnom stanju kada je aerozagađenje u pitanju, od strane građana i NVO iz Nikšića, a kom su prisustvovali i resorni ministar Gvozdenović sa svojim najbližim saradnicima, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva za ekonomski razvoj, NVO FORS Montenegro, kada je dvočlana delegacija rukovodstva Željezare iznijela garancije da će prvi dio investicija biti završen do 1.marta 2010. godine i da je sva oprema plaćena, sem dijela koji treba da se uplati nakon testiranja rada, imali smo obavezu obavijestiti javnost da je opet po ko zna koji put, pogažena riječ koju su u prethodne dvije godine davali različiti predstavnici fabrike, koji su se smjenjivali u rukovodstvu ostavljajući neriješene ekološke probleme, i zbog toga upravo i ne pominjemo ni ime gospodina koji je dao ovu nekorektnu izjavu lokalnom javnom servisu RTVNK.

Naročito nas pogađa nekorektna izjava člana menadžmenta fabrike i zbog toga što je upravo predstavnik Ozona bio taj koji je predložio da se javno saopšti da će se sa prvim krugom investicija završiti do kraja marta, uzimajući u obzir nepredviđene tehničke poteškoće, i potvrđujući stav da ekološki aktivisti nijesu za zatvaranje Željezare već za njeno osavremenjavanje, što su svi prisutni podržali.

Jedini razlog zbog koga smo u Sapštenju za javnost od 05.04.2010. godine samo konstatovali da još jednom nije ispunjen rok koji su predstavnici menadžmenta fabrike sami najavili, a ne pokrenuli neku drugu raspoloživu  inicijativu, jeste briga za sugrađane koji rade u Željezari i njihove porodice.

Veoma je teško u gradu koji je pred ekonomskim kolapsom i gdje se radnici za svoje zarađene plate bore u jamama, hladnim halama ili na trgovima, ili čekaju otkaze, pričati o ekologiji i zaštiti životne sredine, ali nadamo se da će vrijeme pred nama pokazati koliko su bili opravdani naši apeli, upozorenja i ukazivanja na neophodnost održivog razvoja sa minimalnim posledicama po zdravlje ljudi i stanje životne sredine i  da će naši sugrađani shvatiti opravdanost naših reagovanja.

Pozivamo ministra ekonomije Branka Vujovića, koji je od samog početka privatizacije, uključen u dogovore sa menadžmentom da obavijesti javnost koji su to novi rokovi koji su optimalni za zaokruživanje prvog djela najavljenih investicija, pošto član menadžmenta fabrike nije dao konkretne podatke i koji su predviđeni mehanizmi ukoliko se ne ispuni ni taj rok, ukoliko ga ima.

Prava radnika Željezare i ostalih građana Nikšića, na rad i na život u zdravoj sredini, ne smiju više biti ugrožena zbog interesa bilo koga drugog i Vlada bi morala biti ta koja će redovno obavještavati javnost o svim dešavanjima u ovoj industriji, a ne da se građani informišu od predstavnika menažmenta fabrike jer im se interesi, bar mi to u ovom trenutku ne vidimo, u velikoj mjeri ne podudaraju.

Za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

Direktor

Aleksandar Perović

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s