Saopštenje za javnost

Nikšić, 05.04.2010. godine

R.b. 01/10

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić podsjeća javnost da je 31. marta 2010. godine, istekao rok koji su predstavnici Željezare, na sastanku održanom u Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine 19.10.2009. godine, sami najavili kao optimalan za završetak radova oko ugradnje nove opreme koja je trebala da sadrži i sistem za otprašivanje gasova.

Svjesni preuzete odgovornosti prema javnosti, samim prisustvom na sastanku, sa žaljenjem konstatujemo da se opet ponavlja isti scenario i da je, uprkos jasnim obavezama i konkretnim datumima iz ekološkog programa  koji su vlasnici Željezare trebali da ispoštuju, te pokazanom razumijevanju od strane civilnog društva, po ko zna koji put prolongiran rok za trajno rešavanje aerozagađenja koje prouzrokuje rad fabrike bez adekvatne opreme za otprašivanje štetnih gasova.

Pažljivo prateći medijska dešavanja oko načina poslovanja fabrike izražavamo ozbiljnu zabrinutost za sudbinu naših sugrađana koji rade u njoj i njihovih porodica i apelujemo na nadležne institucije da ne dopuste da građani Nikšića budu žrtve eventualnih kompromisa koji će uključivati dalje nepoštovanje ekoloških standarda u radu fabrike, što bi dodatno ugrozilo i njenu konkurentnost na tržištu.

Podsjećamo da su ekološke organizacije koje su učestvovale u kampanji ,,NAŠE PRAVO JE DA UDIŠEMO NEZAGAĐEN VAZDUH“, uvijek isticale da nijesu za zatvaranje Željezare,  već za njenu modernizaciju i poštovanje savremenih standarda kada je zaštita životne sredine u pitanju, što bi obezbijedilo i veće povjerenje javnosti u dobru namjeru vlasnika i njihovu dugoročnu strategiju kada je rad ove fabrike  u pitanju.

Kako smo svjedoci da je, u Crnoj Gori, opština Nikšić nesumnjivo najveća žrtva ekonomske krize, pozivamo nadležne insitucije na državnom i lokalnom nivou da obavijeste javnost na koji način će pratiti dalja dešavanja u Željezari, koja se tiču završetka instaliranja nove opreme i kada je optimalan rok za zaokruživanje ovog prvog dijela najavljenih investicija u modernizaciju fabrike.

NVO ,,OZON“  poziva građane, medije i organizacije civilnog društva, da uzmu učešća u javnoj raspravi oko elaborata procjene uticaja na životnu sredinu ugradnje nove opreme i doprinesu njegovom kvalitetu i transparentnosti procedure.

Za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

direktor

Aleksandar Perović

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s