Okrugli sto o planu 4 brane na Morači, iz 1970-tih

Podgorica- Juče je u PR Centru, u organizaciji Ministarstva uređenja prostora upriličen okrugli sto o planu izgradnje 4 brane na Morači, za ekološke NVO koje su potpisnice Sporazuma o saradnji, na kome je prisustvovao i Aleksandar Perović, direktor  NVO Ozon.

U gotovo 3 i po sata, razgovarano je o održivosti plana, transparentnosti procesa kao i o alternativnim rešenjima, a prisutni su imali priliku i da pogledaju promotivni spot koji je urađen za potrebe javnih rasprava. I nakon ovog događaja, makar što se tiče NVO Ozon, ostala su nerazjašnjena mnoga pitanja, naročito u djelu održivosti ekonomskih parametara i predviđanja o turističkoj valorizaciji.

NVO Ozon će pokušati da za vrijeme javnih rasprava svojim angažmanom doprinese kvalitetu konačnog rešenja.

Advertisements

5 thoughts on “Okrugli sto o planu 4 brane na Morači, iz 1970-tih

 1. Molim vas da mi objasnite kako sama investicija od 550 miliona eura,da ne govorimo o drugim prednostima kad se elektrane izgrade(počev od prenosa ,pa do uičešća države u samom vlasništvu zapošljavanju radnika,pa sve do naplate poreza koji proističe iz svega ovoga),može negativno uticati na ekonomiju Crne Gore.Pa valjda je svakom iole pismenom čovjeku jasno da ova investicija može donijeti samo dobro Crnoj Gori.
  Želio bih da pitam sektor NVO koji se protivi ovakvim projektima,šta oni misle kako proizvoditi struju ako ne gradimo hidroelektrane?Možda bi mogli da napravimo jednu nuklearku pored Podgorice na obali Skadarskog jezera i sačuvamo Moraču od potapanja.

  • Postovani Slobodane,
   ako pročitate stavove Udruženja građana ,,OZON“ Nikšić biće Vam jasno da javnost nema na uvid dovoljno ekonomskih parametara na osnovu kojih se može vidjeti kakva će biti korist građana Crne Gore i da je upravo to, po nama, ključna stvar u dosadašnjem procesu.

   Što se tiče strateške procjene uticaja na životnu sredinu za Detaljni prostorni plan za hidroelektrane na rijeci Morači, naše primjedbe i sugestije takođe možete preuzeti sa nase internet prezentacije.

   Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić je ozbiljna organizacija civilnog društva i vjerujemo da je uloga javnosti u ovakvim projektima od velikog značaja jer upravo pitanja koja se čuju na javnim raspravama utiču na kvalitet konačnog rješenja.

   Mi svakako smatramo da se hidropotencijali trebaju koristiti u onoj mjeri u kojoj je to potrebno, ali nacrt plana koji je aktuelan, ne samo po nama, nije dovoljno kvalitetan.

   O vrstama hidroelektrana koje pominjete morate biti precizniji da bismo Vam dali naš stav.

   O nuklearkama… Mislimo da je ovo napisano u nekom kontekstu koji ne predstavlja Vaš lični stav, tako da nećemo komentarisati

   Što se tiče stavova Udruženja građana ,OZON“ Nikšić stojimo na raspolaganju da Vam ih približimo, a za cijeli sektor nemamo mandat da odgovaramo.

   U nadi da smo razjasnili bar neke date stavove, a ako ste zainteresovani da se bliže upoznate sa radom našeg Udruženja rado ćemo Vas ugostiti u Nikšiću

   S poštovanjem,
   OZON tim

   • Uz svo uvažavanje za posao koji obavljate,želim da vam pojasnim neke moje stavove.Apsolutno se slažem da ne treba graditi pošto poto ali želim da vjerujem da su vlada i stručnjaci koji su kompetentni za ovaj posao,uzeli u obzir i ekonomsku računicu i očuvanje prirodne sredine i mnoge fruge parametre,i da su sve to dobro izvagali i uklopili u ovaj još uvijek idejni projekat.Moramo se svi po malo približiti jedni drugima,jer bi nas nedjelovanje u ovim vremenima moglo skupo koštati u budućnosti.
    Puno pozdrava od Slobodana!

    p.s. Što se tiče nuklearki (ne dao bog nikad)

 2. Postovani Slobodane,
  svako od nas ima legitimno pravo na svoje mišljenje i upravo različitost stavova treba da bude preduslov za konstruktivnu javnu raspravu koja ima za cilj kvalitetno konačno rešenje.

  Takođe važna je i dobra namjera, koju i mi, kao i V,i svakako imamo, a organizacije civilnog drustva, bi morale da argumentovano približe javnosti svoje stavove i da kroz dijalog sa nadležnim institucijama, utiču na održivost projekta.

  S tim sto mi moramo, kada za to ima razloga, i kroz kriticke stavove i konkretne sugestije da opravdamo ocekivanja javnosti, a kao ogranizacija koja djeluje na polju zastite, i da pokusamo zastiti interese generacija koje dolaze.

  Naši stavovi su uvijek dostupni javnosti i samim tim smo i mi izloženi i kritikama.

  Slažemo se da moramo svi pomoći i upravo je i nas cilj da uključimo sto vise građana u procedure javnih rasprava i kada imamo zadovoljstvo da komuniciramo sa ljudima, kao sto ste i Vi, koji pokazuju zainteresovanost za projekte koji su od značaja za sve nas, uvijek pokušavamo da obrazložimo naše stavove i ohrabrimo dijalog

  Hvala Vam i na komentaru oko nuklearkii i tu zajedno dijelimo nadu.

  Srdacan pozdrav iz Nikšića

  Aleksandar Perović

  NVO Ozon

  • Poštovani Aleksandre

   Svi mi znamo da kritikujemo.U tome smo šampioni.Svi se mi u sve razumijemo čak i kad ne znamo činjenice(kao što je u većini slučajeva).
   Ovo se naravno ne odnosi na vas jer cijenim da vaša organizacija posjeduje i znanje i kvalitet koji bi odgovorio na ovakve izazove.
   Govorim o nama običnim građanima koje intervjuišu po ulicama,i od kojih se traži neko adekvatno mišljenje.Naravno većina se pravi da je upućena u materiju,ali vjerujte mi nije tako.
   Ja nisam neki govornik ali volim da se uključim u neku raspravu koja me interesuje.Svakako da treba u raspravu uključiti što više ljudi,ali treba uključiti ljude koji se razumiju u materiju i ljude koji su spremni na dogovore i određene kompromise.
   Svjesni smo da nam energija treba.Dajte potrudite se da dobijemo ono što nam treba za što kraće vrijeme i sa što manje štete.

   Puno pozdrava od Slobodana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s