Pres povodom Javnog oglasa za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesija za izgradnju brana na Morači

Podgorica- Danas je u PR Centru u Podgorici, u organizaciji NVO Green home i Svjetskog fonda za prirodu (WWF), program za Mediteran, održana konferencija za novinare povodom javnog oglasa za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesija za izgradnju brana na Morači.

Na konferenciji su govorili Franceska Antoneli, direktorica jedinice za vode u Svjetskom fondu za prirodu (WWF), Jelena Marojević, programska direktorka NVO Green Home iz Podgorice, mr Danilo Mrdak, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu Podgorica i Aleksandar Perović, direktor Udruženja građana ,,OZON“ Nikšić

Prenosimo izlaganje Aleksandra Perovića u orginalu:

,,Iskoristiću priliku da ukažem na nedovoljnu transparentnost u dosadašnjem procesu.

Tu ističem nemogućnost organizacija civilnog drustva da se na adekvatan nacin uključe i doprinesu kvalitetu ponuđenih rešenja. Učešće javnosti i konsultacije sa zainteresovanim stranama su po našim zakonima obavezne i neophodne, ali ne samo u krajnjim koracima, kada je i mogućnost nekih značajnijih izmjena i uticaja na sadržaj projekta minimalna .

Shodno dobroj  praksi razvijenih zemalja konsultacije se organizuju u početnim fazama pripreme projekta, razrade ideja, kao i u svim fazama njihove realizacije, do donošenja konačne odluke da li će se projekat realizovati ili ne.

Čvrsto vjerujemo da se jedino kroz argumentovan dijalog mogu donijeti odluke koje će  biti u interesu građana Crne Gore, pogotovo kada se radi o projektima koji u značajnoj mjeri utiču na životnu sredinu i koji bi morali poštovati već usvojene zakonske odredbe, kako nacionalnog tako i međunarodnog karaktera.

Održivi razvoj je izbor države i njemu se ne smije prilaziti ni politikanski, ni populistički već suštinski, vodeći računa o svim segmentima, a naročito o interesima budućih generacija.

Ukoliko se u velikoj mjeri ne promijeni dosadašnja praksa i ne počnu uvažavati dobronamjerne sugestije koje dolaze iz civilnog drustva, bojimo se da interesi građana neće biti zadovoljeni.

Ono sto je sigurno  mi nećemo davati legitimitet lošim odlukama i strategijama na štetu građana Crne Gore, već ćemo nastaviti da ukazujemo na propuste, prevaziđene opcije, ali i na alternativna rešenja, koristeći mehanizme koje nam omogućavaju zakoni.

HVALA NA PAŽNJI.“

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s