Željezara – Procjena uticaja na životnu sredinu

Nikšić, 27.01.2010. godine

R.b.01/10

Služba za zaštitu životne sredine opštine Nikšić

Poštovana g-đice Mirković,

Uduženje građana ,,OZON“ Nikšić smatra da je neophodno uraditi Elaborat o procjeni uticaja ugradnje elektrolučne peći 65 tona sa sistemom za otprašivanje, postrojenjem za obradu voda za hlađenje peći i parcijalnom rekonstrukcijom Konti liva, te da je to u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na zivotnu  sredinu.

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić izražava nadu da je zahtjev Željezare  o odlučivanju potrebe uticaja na životnu sredinu za nove opreme, podnijet Agenciji za zaštitu životne sredine, najava konkretnih aktivnosti na rešavanju problema sa aerozagađenjem, koji je bio i jedan od najvećih ekoloških crnih tačaka u Crnoj Gori.

Takođe, nadamo se da će ugradnjom nove opreme i postovanjem savremenih standarda u oblasti zaštite životne sredine fabrika postati konkurentna na svjetskom trzistu i da će njeni zaposleni imati zadovoljavajuće uslove za rad kako u djelu zaštite na radu, zaštite životne sredine, tako i u dijelu redovnih i normalnih primanja i da ce svi građani Nikšića imati bolje životne uslove.

NVO Ozon, kao ozbiljna organizacija civilnog društva, uzeće učešće u proceduri procjene uticaja na životnu sredinu u svim fazama i apelujemo na cjelokupnu javnost, da doprinesu da ovaj proces bude zaokružen na najbolji način kako se kasnije ne bi zbog eventualnih propusta, što bi zahtjevalo i dodatne investicije, ponovo stvarali problemi i prolongirao početak proizvodnje.

NVO Ozon je cijelu kampanju «NAŠE PRAVO JE DA UDIŠEMO NEZAGAĐEN VAZDUH« vodila tako da se nedvosmisleno ukazivalo na neophodnost stabilnosti u radu fabrike, zaštiti prava i interesa zaposlenih u njoj, ali i hitnosti uvođenja ekoloških standarda kako zbog zdravlja ljudi i stanja životne sredine, tako i zbog domaćih i evropskih zakona, koji su bili u suprotnosti sa tadašnjim načinom poslovanja.

Ukazujući na što hitnije ostvarivanje stavki iz kupoprodajnog ugovora, koji se tiču ne samo ekološkog programa, već i modernizacije procesa proizvodnje, pokušali smo cjelokupnoj javnosti poslati signal da trenutno kupovanje socijalnog mira, ne može biti zadovoljavajući pristup, već da se nadležni organi moraju ozbiljno i sa punom pažnjom posvetiti rešavanju pitanja Željezare i da se ne smije dozvoliti da radnici i građani Nikšića budu taoci neodrživih odluka.

Na žalost, praksa je pokazala da nekolike garniture rukovodstva  fabrike, uključujući i aktuelnu, ne samo da konstantno pomjeraju rokove za rešavanje problema, već i zloupotrebljavaju odgovoran pristup građana i nevladinih organizacija, koji su zabrinuti za neizvjestan status radnika Željezare, pokazali i pokazuju visok stepen društvene odgovornosti, što je svakako nešto što bi trebalo da bude opomena za cjelokupno društvo i nešto što se više ne smije ponavljati.

Ono što NVO Ozon ovom prilikom ističe jeste da je veoma nezahvalno govoriti o rešavanju ekoloških problema u gradu čija je privreda pred kolapsom, ako znamo da se u razvijenim evropskim zemljama za poštovanje ekoloških standarda izdvaja 1-2% bruto društvenog proizvoda (BDP) što je otprilike oko 500 €. Kod nas je ta cifra daleko manja a potrebe za ulaganjem daleko veće, tako da ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem.

Iskušenja, koja se tiču ispunjavanja stradarda EU kada je oblast zaštite životne sredine, tek počinju a naročito će biti pogođeni veliki privredni subjekti, koji nijesu iskoristili period prilagođavanja evropskim normama.

Bez jake privrede ne može biti sredstava ni za ispunjavanje ekoloških standarda, što je još jedan dokaz da su socijalni i ekološki momenat neraskidivi u razvijenim zemljama, kao i da se ekolozi ne zalažu za zatvaranje fabrika već upravo suprotno, za njihovo stabilno poslovanje u skladu sa zakonima, što je i suština održivog razvoja koga je i zvanična Crna Gora odabrala kao pravac.

S poštovanjem,

za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić,

direktor

Aleksandar Perović

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s