Okrugli sto o energetskoj efikasnosti

Nikšić- Regionalni ekološki pokret BELLS i Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić organizovali su okrugli sto na temu ,,Umrežavanje gradova u cilju povećanja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih vidova energije“, na kojem su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, lokalnog parlamenta, nevladinog sektora i medija.

Predstavnici BELLS-a

Nakon pozdravne riječi Aleksandra Perovića, koji je bio i moderator, Darko Pajović, izvršni direktor NVO Green home, inače nacionalni koordinator BELLS-a, upoznao je prisutne sa ciljevima ovog regionalnog pokreta.

Slobodan Radunović, član BELLS-a, upoznao je prisutne sa iskustvima glavnog grada Podgorice, kada su u pitanju ove oblasti, kao i utiscima sa posjete Frajburgu, koji je izabran kao grad primjer. Takođe, g-din Radunović je govorio i o mogućnostima unapređenja zakonskih odredbi na lokalnom nivou, što je u Podgorici već učinjeno, kao i o projektu koji podrazumjeva umrežavanje gradova u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Učesnici okruglog stola

Ljubiša Nenezić, član pokreta BELLS, ukazao je ekonomsku isplatljivost ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i na mogućnosti široke primjene proizvoda koji štede energiju.

Nakon diskuje, u kojoj su se učesnici raspitivali o mogućnostima primjene solarnih sistema na teritoriji opstine Nikšić, uopšte održivosti projekta umrežavanja gradova, te osvrta na donosioce odluka na lokalnom nivou i njihovog uticaja u oblasti energetske efikasnosti, odlučeno je da se ka Savjetu za zaštitu životne sredine lokalnog parlamenta uputi inicijativa za prisupanje projektu umrežavanja gradova, preko Podgorice kao grada koji već učestvuje u njemu.

Sa okruglog stola

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s