Održana nacionalna konferencija Zelena agenda

Otvaranje konferencije

Podgorica- U podgoričkom hotelu City, u organizaciji nevladinih organizacija iz Crne Gore Udruženja građana ,,OZON“ Nikšić, FORS Montenegra, Agencije za lokalnu demokratiju i Zelenog koraka i holandske NVO Milieukontakt international, održana je Nacionalna konferencija ,,Zelena agenda, lokalna strategija održivog razvoja, metodologija i rezulati“ na kojoj su predstavljene aktivnosti realizovane u prethodne dvije godine, koliko se projekat sprovodi u tri zajednice Nikšiću, Mojkovcu i Ulcinju.

Daliborka Pejović, direktorica Agencije za zaštitu životne sredine

Nakon uvodnih obraćanja Aleksandra Perovića, direktora NVO ,,Ozon“ koji je bio i domaćin konferencije i Daliborke Pejović, direktorice Agencije za zaštitu životne sredine, Chris van de Sanden i Anđelija Kovačević, predstavnici Mileukontakt International, upoznali su prisutne sa procesom Zelena agenda i iskustvima u realizaciji projekta u regionu.

Predstavnici Zelene agende Mojkovac

Anto Jakovljević, predstavnik Fonda za aktivno građanstvo (fAKT) iz Podgorice upoznao je prisutne sa programom građanska inicijativa u okviru koga su podržana dva pilot projekta ,,Čišćenje dijela korita i obale rijeke Bistrice i ,,Park prirode Šuškovina“.

Predstavnici Zelene agende Nikšić

Nakon toga predstavljeni su procesi i lokalni partneri u 3 zajednice, kao i pilot projekti koje su predstavljali članovi radnih grupa. U ovom djelu moderatori su bili lokalni koordinatori Predrag Šćekić (FORS Montenegro), Dijana Mirković (Agencija za lokalnu demokratiju) i Azra Vuković (Zeleni korak).

Predstavnici Zelene agende Ulcinj

U zaista dinamičnoj atmosferi uz obilje fotografija sa terena i velikim brojem gostiju, iz  vladinih i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine i predstavnika lokalnih samouprava i donatora, dat je pregled dosadašnjeg rada u okviru Zelene agende, a predstavljeni su i planovi za budući period.

Na kraju predstavljeni planovi za budućnost

Učesnicima konferencije su podjeljeni i ekološki cegeri sa porukom ,,Sačuvajmo Crnu Goru“.

Zaključci konferencije su da lokalni održivi razvoj mora biti sinhronizovan sa interesima cjelokupne zajednice i budućih generacija, kao i  da u njemu učešće moraju imati organizacije civilnog društva, privredni subjekti i sami građani.

Sjutra se u Beogradu odžava nacionalna konferencija u Srbiji, a prekosjutra isto dešavanje biće upriličeno i u Sarajevu.

Učesnici konferencije

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s