Dajte Zemlji šansu

Podgorica- Danas su u Hercegovačkoj ulici u Podgorici, članovi regionalnog ekološkog pokreta BELLS, nevladine organizacije Green Home i Ozon, građanima glavnog grada djelili brošure o klimatskim promjenama, promotivne materijale i eko cegere u cilju upozoravanja javnosti na važnost dogovora svjetskih lidera na Samitu u Kopenhagenu, koji je počeo danas.

Jovana i Saša pokazuju poruku svjetskim liderima

Za ovu priliku članovi BELLS pokreta namjenskim transparentom na kome je bila poruka ,,ALL WE ARE SAYNG IS GIVE EARTH A CHANCE“, poslali su  poruku svjetskim liderima da je na njima da zaštite interese svih stanovnika planete.

Sanja i Jelena sa promo materijalima

Darko Pajović, izvršni direktor NVO Green Home i Aleksandar Perović, direktor NVO Ozon za medije su istakli sve ciljeve današnje akcije i izrazili nadu da će pobjediti razum, te  da će u Kopenhagenu biti postignut dogovor koji bi značio  i garant budućim generacijama da će uživati u prirodnim resursima kojima raspolažu današnje.

Mislimo na interese budućih generacija

Takođe, istaknuta je važnost primjene postojeće zakonske legistlative iz oblasti životne sredine, kao i ratifikovanih međunarodnih konvencija.

Aleksandar i Darko sa predstavnicama medija

Poslata su i pisma Premijeru Milu Đukanoviću i Predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću, čiji sadražaj prenosimo u potpunosti.

POZIV za izradu Klimatskog akcijskog plana za zapadni Balkan

Poštovani,

U ime BELLS pokreta koji djeluje na teritoriji zapadnog Balkana, pozivamo Vas da pokrenete akciju u cilju preduzimanja hitnih aktivnosti i mjera  koje se odnose na sprečavanje i adaptaciju na klimatske promjene.

Lideri i donosioci odluka svijeta  sastaće se 7-18. decembra u Kopenhagenu    na svjetskom samitu o klimatskim promjenama „United Nations Climate Change Conference“ . Ovaj svjetski samit  je veoma značajan za dalju  budućnost  i očuvanje planete a važan je i za naše zemlje i region i stoga se treba strateški pripremiti .

Stoga Vas pozivamo da preduzmete sljedeće akcije i mjere :

1) DA  pojačate regionalnu saradnju i sastanete se  posle konferencije COP15 sa regionalnim  predstavnicima vlada sa ciljem kreiranja  akcionog plana za zapadni Balkan za adaptacije i sprečavanje klimatskih promjena;

2) DA kreiranje i usvajanje nacionalnog  plana   adaptacije i sprečavanja klimatskih promjena bude usvojen u Parlamentu;

3) DA u procesu kreiranja akcionog plana na nacionalnom i regionalnom nivou bude uključen civilni sektor kao jedan od partnera;

4) DA prije članstva u  EU,  odmah zašitite  građane  od uvoza prljavih tehnologija koje se sada plasiraju na teritoriji zapadnog Balkana;

5) DA  za sve sadašnje i buduće investicije, uključujući i postrojenja za obnovljive i neobnovljive izvore energije, pored „procjene  uticaja na životnu sredinu “ bude obavezna i  „procjena uticaja klimatskih promjena“ za te objekte.

Pozivamo  Vas kao jednog od  lidera zapadnog  Balkana da svojim autoritetom i odgovornošću  djelujete  u cilju očuvanja resursa i  kvalitetnog života i rada  sadašnjih i budućih generacija.

Darko Pajović

Nacionalni koordinator

Aleksandra Knez-Milojković

Regionalni kordinator BELLS pokreta

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s