SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

R.b. 34/09

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić u budućem periodu, u okviru specijalnih izdanja svog elektronskog biltena Ekolog, radiće redovne kvartalne watc dog izvještaje vezane za praćenje rešavanja najvećih ekoloških problema grada – aerozagađenja od strane industrijskih zagađivača, otpadnih gradskih  i industrijskih voda, te nepravilnog upravljanja otpadom.

Kako je najavljeno da će u budućoj godini biti rješeni problemi aerozagađenja od strane Željezare, početi sa projektima izgradnje prečišćača otpadnih voda, te regionalne deponije za Nikšić, Šavnik i Plužine,  namjera nam je da kvartalnim izvještajima utičemo na bolju informisanost građana o dinamici aktivnosti, na efikasnost i transparentnost  nadležnih institucija, kao i da animiramo medije da se što više bave ovim temama.

Pošto je lokalna samouprava postigla dogovor sa vlasnicima pivare ,,Trebjesa“ da rješe pitanje otpadnih voda te fabrike prije nego što se završi gradski prečišćač, t.j. da se izgradi sistem za predtretman otpadnih voda koji garantovao da se prije ulivanja u gradsku kanalizaciju postignu zakonom propisane vrijednosti, a kako javnost nije upoznata šta je rađeno po tom pitanju od potpisivanja ugovora, NVO ,,Ozon“ će od novih vlasnika tražiti informacije da li i kada imaju namjeru upoznati građane Nikšića o dinamici rešavanja ovog problema.

Prilikom izrade watch dog izvještaja koristićemo zakonska prava, pogotovo iz Arhuske konvencije, koja je ove godine ratifikovana u Parlamentu Crne Gore, te Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kako bi obavjestili javnost i o efikasnosti nadležnih institucija i po ovom pitanju.

Izvještaji će se slati nadležnim institucijama, Savjetu za zaštitu životne sredine lokalnog parlamenta, nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom i unapređenjem životne sredine i svim medijima, kako bi bili upoznati i sa našim stavovima oko dinamike aktivnosti i kvaliteta rešenja.

Nadamo se da će sve više građana koristiti svoja zakonska prava da dobiju informacije o svom životnom okruženju i tako uticati na uspješniju iplementaciju postojeće zakonske legistlative iz oblasti zaštite živote sredine, kao veoma bitnog preduslova za unapređenje ukupnog stanja životne sredine u prvoj ekološkoj državi.

Za Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić

Direktor Aleksandar Perović

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s