EKO EKSKURZIJA

logo Ekoskop

Nikšić- U organizaciji ekološkog pokreta ,,EKOSKOP“, 30. oktobra tekuće godine, održan je performans, satirično nazvan ,,Eko ekskurzija“ koji je imao za cilj upoznavanje građana i medija sa dva ekološka problema u najprostranijoj i najzagađenijoj opštini u Ctnoj Gori – deponiju čvrstog otpada iz Željezare tzv. ,,halde“ i ostatke nekadašnjeg sistema za prečišćavanje otpadnih gradskih voda, tzv. ,,kolektora“.

Halda

Nakon već tradicionalnog okupljanja ,,petkom u 5 do 12″ zainteresovani građani i predstavnici medija krenuli su u obilazak.

Prvo zaustavljanje je bilo na lokalitetu gdje se mogla vidjeti deponija čvrstog otpada iz Željezare, a da to nije bilo privatno vlasništo, gdje je mr Goran Barović govorio o štetnosti teških metala, koji su prisutni na haldi i njihovom negativnom uticaju na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Predstavnici EKOSKOPA i polaznici I generacije Škole urbane ekologije

 

 

Nakon toga ,,ekskurzija“ se nastavila posjetom bivšeg sistema za prečišćavanje otpadnih voda, koji nije u funkciji gotovo dvije decenije. Na ovoj lokaciji direktor NVO ,,Ozon“ Aleksandar Perović, govorio o neophodnosti rešavanja problema otpadnih gradskih voda na kvalitetan način i njegovoj kompleksnosti, ukazavši na negativne posledice koje tiču poljoprivredne proizvodnje i potencijalnom izvoru različitih vrsta epidemija.

Otpadne vode grada

EKOSKOP je za sledeće okupljanje najavio obilazak korita rijeke Bistrice, koja cijelim svojim tokom od 5,7 km trpi zagađenja visokog stepena. Planirane su i posjete drugim lokalitetima na kojima se nalaze divlje deponije.

Aleksandar Perović

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s