Trening za aktiviste Zelenog telefona

Nikšić- Danas je u prostorijama NVO ,,Ozon“ održan trening za aktiviste Zelenog telefona.

Udruženje građana ,,OZON” Nikšić vodeći se iskustvima zelenih organizacija iz svijeta i sopstvenom praksom tokom realizacije pilot projekta ,,OZON-eko linija”, ulazeći u partnerski odnos sa novooformljenim ekološkim pokretom EKOSKOP, koga čini više nikšićkih nevladinih organizacija iz različitih oblasti djelovanja, i sagledavajući parametre vezane za stanje životne sredine, iskustvo nosioca projekta, kapacitete organizacija i procjenu potreba lokalne zajednice, smatra da je ,,Zeleni telefon” adekvatan projekat za početak saradnje.

Trening za aktiviste Zelenog telefona

Trening za aktiviste Zelenog telefona

Iskustva koja ima NVO ,,OZON” sigurno su prednost koja bi trebala biti preduslov za uspješnost rada ,,Zelenog telefona”, a ozbirom da je ,,OZON eko-linija” u potpunosti samofinansirana, finansijski moment je sveden na optimalni minimum, što je bitno jer i EKOSKOP funkcioniše na principu samofinansiranja.

Cilj Zelenog telefona je podsticanje građana na aktivno sudjelovanje u zaštiti i unapređenju životne sredine, lokalne samouprave na saradnju a nadležnih institucija na efikasnije reašavanje ekoloških problema.

Sa treninga

Stanje životne sredine opštine Nikšić je po zvaničnim podacima jedno od najugroženijih, a nerazvijena ekološka svijest stanovništva i neefikasnost inspekcijskih službi su, po Udruženju građana ,,OZON”, takođe veliki problem.

Radnim danima u periodu od 9-13h aktivisti Zelenog telefona primaće pozive i evidentirati probleme na namjenski pripremljenom obrascu, koji će se 15-to dnevno procesuirati na adrese nadležnih institucija i obavještavati javnost o tome.

Nakon zakonski predviđenog vremena za dobijanje povratnih odgovora aktivisti Zelenog telefona će obavještavati medije o rezultatima.

Za funkcionisanje Zelenog telefona biće odgovorne organizacije članice Ekoskopa, a dinamika mjenjanja nadležnosti biće shodno dogovoru.

Treningu je prisustvovala ekipa RTVNK u sastavu Sonja Vujadinović, urednica emisije ,,(NE) kultura življenja“ i Sava Kovačević, tehnička podrška.

Još jedan preduslov za uspješnost projekta je i spremnost  Službe za zaštitu životne sredine da učestvuje u projektu, što je potvrdila načelnica Vera Mirković. To će olakšati u djelu procesuiranja predočenih problema, naročito u domenu podjele nadležnosti.

Planirano je uključivanje Komunalne policije opštine Nikšić.

Takođe je bitna podrška medija i njihovo objektivno izvještavanje o projektnim aktivnostima.

Uključivanjem lokalnog javnog servisa RTVNK u projekat, izvršila bi se potrebna popularizacija broja 069 981 981, što je bitan preduslov za efikasnost.

Kategorije poziva biće: Vazduh, Vode, Šume, Otpad, Buka, Divlja gradnja, Zelene površine i Ostalo.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s