Saopštenje za javnost br 33

19.10.2009. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Rb.33/09

Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić obavještava javnost da su predstavnici rukovodstva Željezare Nikšić, na sastanku koje je organizovalo Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine dali garancije pred predstavnicima Vlade Crne Gore i nikšićkih NVO da će sistem za otprašivanje gasova za 2 elektrolučne peći biti postavljen do kraja marta 2010. godine.

Na radnom sastanku na kom su bili prisutni i Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Siniša Stanković, direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović, predstavnici Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine, menadžmenta Željezare, Ministarstva za ekonomski razvoj  i nikšićkih NVO Ozon i FORS Montenegro, g-din Polić, projekt menadžer i rukovodilac modernizacije fabrike, je prisutne obavjestio o dinamici isporuke neophodne opreme i izrazio spremnost na saradnju sa zainteresovanim stranama u djelu redovnog obavještavanja javnosti o tome šta se radi u cilju rešavanja postojećeg problema aerozagađenja u fabrici.

G-din Polić je obavjestio učesnike sastanka da su vlasnici fabrike platili  opremu za otprašivanje, te da je ostala samo transakcija nakon izvršenog testiranja, koje je u vrijednosti 10% naručene opreme.

Takođe, projekt menadžer Željezare je rekao da će do 15.12.2009. turska firma isporučiti opremu u Crnu Goru, te da će se onda početi sa tehničkim radovima koji okvirno traju do 120 dana.

Polić je izrazio spremnost da predstavnici Vlade i lokalne samouprave budu prisutni kada oprema dođe u luku Bar i da se sve potkrijepi fotografijama i drugom dokumentacijom, što po Udruženju građana ,,Ozon“ predstavlja preduslov za transparentost.

Ono što je veoma bitno jeste da do postavljanja nove opreme aerozagađenje će biti kontrolisano i u zakonom dozvoljenim granicama, za što će biti zadužena ekološka inspekcija i Agencija za zaštitu životne sredine.

Nakon postavljanja nove opreme koncentracija praškastih materija će biti u granicama sa domaćim zakonodavstvom, poštovaće se standardi EU, što će fabrici doprinijeti na konkurentnosti na tržištu, istakao je Polić.

Nadležne institucije su se obavezale da će redovno mjeriti parametre i da će u skladu sa svojim ovlašćenjima reagovati ukoliko se prekorače zakonske odredbe.

Svi učesnici su se složili da je nastavak rada Željezare u zakonom dozvoljenim granicama cilj kojim se teži i u djelu ostvarivanja ekoloških standarda, poštujući socijalni aspekt kao veoma važan, ali je istaknuta i riješenost za ostvarivanje bezbjednih uslova za zdravlje stanovništva i stanje životne sredine u najprostranijoj opštini u Crnoj Gori.

Udruženje građana ,,Ozon“ Nikšić izražava nadu da će redovni sastanci predstavnika nadležnih institucija i menadžmenta fabrike, uz prisustvo predstavnika civilnog društva, te otvorenost prema medijima, biti veliki korak ka prevazilaženju postojećih problema i primjer za transparentost u društvu.

NVO ,,Ozon“ će u skladu sa svojim kapacitetima i programskim opredjeljenjem nastaviti da javnim angažmanom doprinosi unapređenju stanja u oblasti životne sredine, štiti interese svih građana Crne Gore i ustavno opredjeljenje ekološke države.

Spremni smo i ubuduće na saradnju sa svim institucijama iz oblasti djelovanja Udruženja, kako iz vladinog i nevladinog sektora, tako i sa privrednim subjektima, jer dobra koordinisanost aktivnosti je još jedan neophodan preduslov za unapređenje ukupnog stanja životne sredine u prvoj ekološkoj državi na svijetu.

Naša vizija je Crna Gora ekološka država sa razvijenom građanskom sviješću i bazirana na principima održivog razvoja, demokratsko društvo slobodnih ljudi koji vole i čuvaju svoj dio planete i mi ćemo se truditi da je ostvarimo.

Za Udruženje građana ,,Ozon“ Nikšić

Direktor

Aleksandar Perović

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s