Protest 5 do 12

Nikšić – U petak, 9. oktobra tekuće godine, građani Nikšića su, po drugi put u poslednje dvije nedjelje, okupljanjem na gradskom trgu apelovali na nadležne institucije da hitno počnu sa rješavanjem problema nepostojanja filtera za prečišćavanje gasova u Željezari.

Protest 5 do 12

Protest 5 do 12

Na trgu je bila izložena i postavka fotografija na kojima se vidjelo ono na šta su svi prisutni ukazivali, tj. zagađen vazduh.

Izložba fotografija

Izložba fotografija

Organizovano je i skupljanje potpisa građana.

Potpisivanje zabrinutih građana

Potpisivanje zabrinutih građana

Kampanju, simbolično nazvanu ,,5 do 12“, koju je pokrenula koalicija NVO i građana,  zvanično je podržalo i Udruženje građana ,,Ozon“ Nikšić, koje je najavilo prisustvo svakog sledećeg petka dok budu trajali protesti.

NVO ,,Ozon“ je okupljenima podjelila brošure sa članovima iz Ustava Crne Gore i Zakona o životnoj sredini, koji govore o situaciji u kojoj se nalaze Nikšićani, a koja je dio kampanje ,,Naše pravo je da udišemo nezagađen vazduh“.

Izjava za medije direktora NVO Ozon

Izjava za medije direktora NVO Ozon

NVO ,,Ozon“ je izašla u susret svim zainteresovanim predstavnicima medija i najavila buduće aktivnosti u cilju ubrzavanja rešavanja problema aerozagađenja. Takođe, direktor Ozona je istakao je da su članovi Udruženja bili prisutni i prethodog puta, te da indentifikovanje NVO Ozon sa jednom osobom nije ispravan pogled na dosadašnje aktivnosti organizacije. Podsjećanjem na aktivnosti u kampanji ,,Naše pravo je da udišemo nezagađen vazduh“, u prvom redu na razgovore sa nadležnim institucijama i obraćanje ombudsmanu, Perović je ukazao na riješenost NVO ,,Ozon“ da nastavi sa ovom kampanjom, koja je u svakom smislu podržana od članova Udruženja.

Izjava za RTV Vijesti

Izjava za RTV Vijesti

Najavljeno je da će predstojeći sastanak sa Ministrom uređenja prostora i zaštite životne sredine biti iskorišćen i za aktuelizovanje ove teme, te da će predstavnik Ozona na Samitu o klimatskim promjenama pokušati da problem u vezi aerozagađenja predstavi na što više relevantnih adresa i da podijeli brošure sa zakonskim aktima.

Direktor NVO ,,Ozon“ Aleksandar Perović bio je gost na RTV Vijesti u emisiji ,,NA ČISTO“, kod Petra Komnenića, gdje je između ostalog bilo riječi i ovoj građanskoj inicijativi.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s