REACT 2009

Nikšić- U organizaciji Alfa centra od 31. do 5.  septembra održan je, drugi po redu, Regionalni Evro-atlanski kamp REACT 2009. Kamp je imao izuzetnu posjećenost i bio je prava prilika da se razmjene argumenti po pitanju pristupanja Crne Gore evro-atlanskim integracijama.

Jedan dan je bio posvećen ekologiji i evro-atlanskim intergacijama, a panelisti su bili Ljubiša Perović, šef kancelarije za održivi razvoj, Anđelija Kovačević, projekt menadžer Milieukontakt International, mr Dritan Abazović iz Ulcinja i Aleksandar Perović, NVO Ozon.

Panel o ekološkim temama

Panel o ekološkim temama

Direktor Ozona je održao prezentaciju na temu Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu i vojni projekti i ukazao na mogućnost zloupotrebe Člana 3 u kome se, između ostalog, navodi da ,,za projekte namjenjene odbrani“ nije potrebno raditi ovu proceduru, navevši primjere iz Borovih brda i sela Prage koji su prouzrokovali nespokoj među građanima, kao i dali neželjen tok neophodnom procesu uništavanja viška naoružanja, unoseći nepotrebnu mistifikaciju oko vrste naoružanja koje treba uništiti.

Perović je ponovio i da se Ozon programski zalaže za demilitarizaciju regiona, što je i politika većine zelenih pokreta u svijetu, a da je stav organizacije u vezi evro-atlanskih integracija da građani na referendumu odluče o tome.

,,Kako god bude,  NVO Ozon će nastaviti da radi na polju zaštite životne sredine“-zaključio je Perović.

Predavanje u prirodi

Predavanje u prirodi

REACT 2009 su posjetili i ,,Prijatelji planete“ eko sekcija OŠ,,Olga Golović“  a Aleksandar Perović im je održao predavanje u prirodi na temu ,,Zeleni mediji“.

Prijatelji planete

Prijatelji planete

,,Prijatelji planete“ su imali priliku i da vide primjer iz prakse, ispust otpadnih voda  motela na Glavi Zete koje direktno ide u rijeku, a Perović im je objasnio da je fotografija sa terena uz adekvatan zaključak moćno oružje u rukama ekologa.

Ispust otpadnih voda motela na Glavi Zete

Ispust otpadnih voda motela na Glavi Zete

Takođe učenici iz eko sekcije imali su priliku i da vide najčistiji dio rijeke Zete kako bi mogli da je uporede sa Bistricom.

Sa radionice u prirodi

Sa radionice u prirodi

Advertisements

2 thoughts on “REACT 2009

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s