Škola urbane ekologije

Škola urbane ekologije

O projektu

Projekat ,,Škola urbane ekologije” koncipiran je kroz nekoliko namjenskih modula, tako da polaznike, između ostalog, upozna sa načinima na koje mogu uticati na očuvanje biodiverziteta, unapređenje stanja vodenih resursa, smanjenje aerozagađenja, sprečavanje stvaranja nelegalnih deponija otpada, promovisanje prirodnih resursa i iniciranje građanskih inicijativa.

Vrijeme realizacije projekta je 6 mjeseci, od čega su pripremne aktivnosti trajale 2, a sama Škola urbane ekologije 4 mjeseca, sa dinamikom od 1-2 blok časa nedeljno. Predavači će biti predstavnici naučnih ustanova, predstavnici nadležnih institucija iz oblasti životne sredine (Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine, Agencija za zaštitu životne sredine, Služba za zaštitu životne sredine,…), javnih preduzeća, privatnih firmi, predstavnici organizacija civilnog društva (ekološke NVO) i novinari koji se bave temama iz oblasti životne sredine, kako bi se na što je moguće bolji način polaznicima približile aktivnosti svih segmenata društva koje se realizuju u cilju unapređenja ukupnog stanja životne sredine i nadležnostima.

S obzirom da je Nikšić, po zvaničnom izvještaju JU,,Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore (CETI)“ okarakterisan kao jedna od najugroženijih životnih sredina u Crnoj Gori, a Udruženje građana ,,OZON“ Nikšić je identifikovalo nizak nivo razvijenosti ekološke svijesti građana kao jedan od najvećih problema, smatramo da bi se stalnom edukacijom o važnosti očuvane životne sredine i ulozi koju sami  građani imaju u tome, moglo znatno unaprijediti trenutno stanje.

Realizacijom projekta ,,Škola urbane ekologije“, I generacija, kroz vanistitucionalno obrazovanje, prate se i preporuke Evropske Unije (EU) o cjeloživotnom učenju.

Konačno, svečanom ceremonijom dodjele diploma, uz prisustvo predstavnika medija, projektu će se dati potrebna ozbiljnost neophodna za njegov nastavak, a to će biti i prilika za medijsku promociju svih učesnika i donatora.

Program Škola urbane ekologije ima 4 modula:

1)      Građani i njihova prava u oblasti životne sredine

2)      Građani i institucije iz oblasti životne sredine

3)      Građani i mediji

4)      Finansiranje građanskih inicijativa

Projekat ,,Škola urbane ekologije” je specifičan i po tome što je Udruženje građana ,,Ozon” dobilo sredstva za njegovu realizaciju na konkursima za raspodjelu sredstava koja su iz budžeta opštine i države, tj. od novca građana, a koji će biti usmjeren na obuku građana Nikšića koji žele da doprinesu unapređenju kvaliteta života cijele zajednice, što je dugoročna investicija, a ne na privremeno rešavanje nekih postojećih problema.

Udruženje građana ,,Ozon” Nikšić je za realizaciju ovog projekta  dobilo podršku opštine Nikšić, u visini od 3.300 €, na ovogodišnjem Konkursu za raspodjelu sredstava NVO, očekuje se i podšska Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine, uz preporuku partnera iz Evropske Unije, holandske NVO Milieukontakt International.

NVO ,,Ozon” i Služba menadžera opštine Nikšić partnerski realizuju ovaj projekat u okviru implementacije Lokalnog ekološkog akcionog plana.

Medijski sponzor projekta  je Lokalni javni servis Radio televizija Nikšić.

Veliko interesovanje iz cijele drzave i zemalja regiona za Skolu uslovilo je da umjesto 15 polaznika, kako je bilo prvobitno planirano, organizatori prosire listu na 20 izabranih kandidata, cije je biografije Komisija ocjenila kao najadekvatnije.  Prilikom odabira vodilo se racuna o zastupljenosti svih institucija koje djeluju u oblasti zastite zivotne sredine,   iskustvu u realizaciji eko-projekata, rodnoj ravnopravnosti i strucnoj spremi.

Takodje, kako bi se izaslo u susret zainteresovanima van teritorije opstine Niksic i Crne Gore, posto je projekat u ovom djelu namjenjen Niksicanima, organizatori  su odlucili da elektronskim putem dostavljaju prezentacije sa predavanja jos cetvroro kandidata, koji ce na kraju takodje polagati zavrsni test kako bi stekli pravo za dobijanje potvrde o zavrsenoj Skoli, kako bi se projektu dao regionalni znacaj, promovisao program ucenja na daljinu (distance learning) i povecalo intreresovanje za Regionalnu ekolosku koloniju (REK), ciju realizaciju NVO ,,Ozon“ planira za drugu polovinu 2010. godine.

Usluge obezbeđenja pružiće Agencija za zaštitu i obezbjeđenje ,,Don security”, kao  dio podrške radu NVO ,,Ozon”.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s