Čišćenje dijela korita i obale rijeke Bistrice

O projektu

ZELENA AGENDA

Projekat ,,Čišćenje dijela korita i obale rijeke Bistrice“ osmišljen je tako da kroz više različitih aktivnosti doprinese pojačanoj pažnji cjelokupne javnosti o važnosti vodenih resursa, opasnostima od otpadnih voda i divljih deponija.

SDC10023

Rijeka Bistrica

Rijeka Bistrica cijelim svojim tokom, od 5,7 km, od izvorišta Oka Radulovića do ušća u Zetu, kod mosta na Duklu, trpi zagađenja veoma visokog stepena. U nju ise izlivaju industrijske i sanitarne otpadne vode Željezare, Pivare ,,Trebjesa“, Mljekare ,,Nika“, kao i otpadne vode iz domaćinstava koje gravitiraju uz duž njenog korita. Veliki problem je i to što su zbog  nesavjesnog ponašanja mještana korito i obale rijeke Bistrice pretvorene u divlju deponiju.

SDC10048

Deponija na obali Bistrice

U cilju dugotrajnijih efekata akcije čišćenja relizatori projekta Radna grupa Prirodna bogatstva i resursi, Služba menadžera opštine Nikšić i NVO ,,Ozon“, uradili su akcioni plan koji je podrazumjevao snimanje realnog stanja, identifikovanje postojećih problema, medijsku kampanju, edukativne aktivnosti, predlog mjera za unapređenje i konkretan rad na terenu.

Rijeka Bistrica

Rijeka Bistrica

Za realizaciju projekta ,,Čišćenje dijela korita i obale rijeke Bistrice“, radna grupa Prirodna bogatstva i resursi je dobila finasijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (fAKT) iz Podgorice u visini od  3.778 €, Ministarstva spoljnih poslova Holandije, u okviru Zelene agende, od 1.100 €, JP ,,Vodovod i kanalizacija Nikšić“ od 6oo €, opštine Nikšić u visini od 300 €.

Bistrica river

Bistrica river

Takođe projekat je podržan tehnički i u ljudskim resursima od Službe za zaštitu životne sredine, Javnog komunalnog preduzeća, NVO Alfa centar, Agencije za lokalnu demokratiju, Milieukontakt International, Zavoda za zapošljavanje, Društva mladih ekologa, Raspress d.o.o, Vatrogasne jedinice Nikšić, Mjesne zajednice.

Radnici JKP

Radnici JKP

Medijsku podršku pružili su Nezavisni dnevnik ,,Vijesti“, Dnevni list ,,Dan“, Revija D, Pobjeda, državni javni servis RTCG, Televizija Vijesti, lokalni javni servis RTVNK, agencija MINA.

Kamerman RTVNk Matan Vukotić

Kamerman RTVNK Matan Vukotić

Medijska kampanja je vođena pod motom ,,NEKA BUDE ČISTA I BISTRA“, a u cilju djelovanja na građansku savjest urađen je i promotivni spot kojeg je RTVNK emitovala više dana uoči završne akcije.

Uloga NVO ,,Ozon“

Udruženje građana ,,Ozon“ Nikšić je bilo uključeno u sve segmente realizacije projekta, počev od samog planiranja pa do izvještaja za donatore.

Milica u akciji

Milica u akciji

NVO ,,Ozon“ je bila i administrator sredstava dobijenih od fAKT-a, opštine Nikšić i JP,,Vodovod i kanalizacija“.

Doprinos NVO ,,Ozon“

NVO ,,Ozon“ je dala doprinos u svim segmentima realizacije projekta. Medijsku kampanju i sve promotivne aktivnosti, organizaciju i tehničku pripremu  Eko foruma: Rijeka Bistrica-Industrijsko zagađenje-Uticaji političkih partija, pripremu i sadržaj edukativne brošure, organizaciju hepeninga,  obilaske terena i davanje stručnog mišljenja, predlog mjera za zaštitu, snimanje dokumentarnog materijala, organizovanje završne akcije i pripemu info tabli iznio je Ozon tim.

Milan otvara takmičenje ,,Ja sam najjači EKOLOG"

Milan otvara takmičenje ,,Ja sam najjači EKOLOG"

Takođe stupljeno je u kontakt sa vlasnicima firme za izradu betonskih blokova Koprivica, koja je u LEAP-u  navedena zbog pomjeranja riječnog korita, i dogovorena saradnja, koja je kasnije i realizovana u okviru nastavka akcije čišćenja u organizaciji lokalne samouprave.

Saša pokazuje životinjski otpad

Saša pokazuje životinjski otpad

Poseban doprinos je stalni javni angažman, prezentacija projekta, ukazivanje na probleme kao i internet kampanja na popularnom portalu Facebook, što je iniciralo veći medijski prostor za stanje nikšićkih voda.

Eko forum - Rijeka Bistrica - Industrijsko zagađenje - Uticaj političkih partija

Eko forum - Rijeka Bistrica - Industrijsko zagađenje - Uticaj političkih partija


Hepening - Pomozimo Bisrici neka bude bistra

Hepening - Pomozimo Bistrici neka bude bistra / Prijatelji planete

Identifikovani su sledeći problemi i predložene mjere:

-nepravilno odlaganje životinjskog otpada i ukazano na neophodnost stroge primjene zakona,

-postojanje brane na lokaciji most Perunovića zbog koje dolazi do izlivanja vode na okolna imanja i ukazano na neophodnost njenog uklanjanja;

Brana na lokaciji most Perunovića

Brana na lokaciji most Perunovića

-centralizacija nadležnosti nad rijekama i predloženo donošenje odluka na lokalnom nivou u cilju zaštite vodenih resursa na teritoriji opštine;

-nedopustivo nizak stepen građanske savjesti mještana naselja koje gravitiraju uz korito rijeke i ukazano na neophodnost stalne edukativne kampanje u cilju stvaranja ekološke savjesti, kao i na strogu primjenu kaznenih mjera;

Akcija čišćenja

U akciji čišćenja koja je održana 20. avgusta, pored organizatora, učestvovali su i NVO Alfa centar, Javno komunalno preduzeće, Zavod za zapošljavanje Nikšić, Vatrogasna jedinica i Mjesne zajednice.

Akcijasi

Akcijaši

Poseban doprinos je dala firma L-gradnja koja je  omogućila povoljne finansijke uslove.

Vlasnik L-gradnje Bato Lalatović

Vlasnik L-gradnje Bato Lalatović

Akciju čišćenja su podržali svi lokalni predstavnici medija.

Akcija je bila i dio implementacije LEAP-a.

Bistrica

Akcija čišćenja korita Bistrice

Korito Bistrice prije akcije

Korito rijeke Bistrice uoči akcije

Korito Bistrice nakon akcije

Korito rijeke Bistrice nakon akcije

Nastavak akcije

U organizaciji lokalne samouprave, kroz projekat javnih radova, angažovano je preko Zavoda za zapošljavanje 10 radnika koji će nastaviti čišćenje korita i obale rijeke Bistrice a angažovana je i mehanizacija više privatnih firmi koje su nastavile čišćenje na lokaciji most Perunovića.

Mehanizacija na djelu

Mehanizacija na djelu

Nastavak rada na rijeci Bistrici je predviđen u projektu koga je podržao Fond za aktivno građanstvo, pa se može reći da je ovo dobar preduslov za nastavak saradnje NVO Ozon i fAKT-a.

Milan na mostu Perunovića-obilazak nastavka akcije

Milan na mostu Perunovića-obilazak nastavka akcije

Članovi NVO Ozon svojim prisustvom na terenu su podržali i ovu akciju na Bistrici.

Saša na mostu Perunovića - radna posjeta

Saša na mostu Perunovića - radna posjeta

Prilikom ove akcije izvršeno je i rušenje brane koja je bila sporna i time omogućeno da voda prolazi na tom mjestu bez izlivanja na okolno zemljište.

Srušena sporna brana

Srušena sporna brana

Ovim je potvrđena opravdanost predloga NVO Ozon i vlasnika firme Koprivica, koji je i ukazao na ovaj problem.

U ovoj akciji učestvovala je i mehanizacija firme Koprivica koja je čistila korito u predjelu njihovih objekata.

Kombinirka na djelu

Kombinirka na djelu

Još jedan problem koji je identifikovan je i nerazumijevanje vlasnika zemljišta pored kjorita rijeke koji nijesu dozvolili da se ukloni otpad sa tog djela.

Javni radovi NEKA BUDE ČISTO

Javni radovi NEKA BUDE ČISTO

Lokalna samouprava nas je izvjestila da je o tome obavještena vodoprivredna inspekcija.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s